Иван Петров (спедитор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Иван Петров (ръководител))
Иван Петров
български ръководител и експерт
Д-р Иван Първанов Петров
Д-р Иван Първанов Петров

Роден
20 април 1958 г. (66 г.)
Научна дейност
Областтранспорт
Работил в1. Международна федерация на спедиторските сдружения;
2. Национално сдружение на българските спедитори

Иван Първанов Петров е български ръководител и експерт по международен транспорт, спедиция и логистика. Той е президент на Международната федерация на спедиторските сдружения[1][2][3] и председател на работната група за железопътен транспорт, както и зам. председател на Националното сдружение на българските спедитор[4].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва Университета за национално и световно стопанство със специалност международни икономически отношения. През 1992 г. придобива академична степен доктор по логистика и транспорт от същия университет. Специализира в областта на международния транспорт, спедиция и логистика в Кьолнски университет, Виенски университет, Университет на Тенеси и Московски държавен институт по международни отношения[5].

Започва кариерата си в спедиторската фирма „Деспред“. Управител е на Транс Експрес ООД от самото основаване на фирмата през 1991 г. Председател на УС на НСБС в продължение на два мандата между 2000 и 2006 г. Иван Петров е генерален секретар на Европейската асоциация за спедиция, транспорт, логистика и митнически услуги и председател на Института по железопътни превози в тази организация[6]. От ноември 2021 г. е президент на FIATA и председател на работната група за железопътния транспорт.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]