Московски държавен институт по международни отношения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Московски държавен институт по международни отношения
Московский государственный институт международных отношений
Главният вход на МГИМО
Главният вход на МГИМО
Основан14 октомври 1944 г.;
преди 78 години
 (1944-10-14)
Виддържавен университет
РекторАнатолий Торкунов
Преподаватели1100
Студенти7000
МестоположениеМосква, Русия
Сайтwww.mgimo.ru
Map
Московски държавен институт по международни отношения в Общомедия
Среща на министър Николай Младенов в МГИМО, 01.06.2011 г.
Панорамен изглед на кампуса. Вляво отпред е конферентната зала, крайно вдясно е високото общежитие (главно за чужденци), отзад е Олимпийското село

Московският държавен институт по международни отношения (университет) (на руски: Московский государственный институт международных отношений (университет)), известен и като МГИМО, e сред най-престижните висши училища на Русия. Ректор на МГИМО е професор Анатолий Торкунов, академик на РАН.

Университетът е основан през 1943 г. като Факултет по международни отношения на Московския държавен университет „Ломоносов“, отделя се в самостоятелно висше училище под името Московски държавен институт по международни отношения през 1944 г.

Член е на Асоциацията на професионалните училища по международни отношения (Association of Professional Schools of International Affairs)[1].

Учебната структура включва 10 факултета и 3 института. Университетът разполага с богата библиотека в самостоятелна сграда, спортен комплекс с плувен басейн, отделна конферентно-концертна зала, 3 общежития, столова и др. Към основната база в Москва на през 2016 г. е открит филиал в гр. Одинцово, Московска област[2] с новото средно училище Горчаковски лицей (наречен на руския дипломат Александър Горчаков).

Това е университетът с най-много изучавани езици в света – броят им в някои години надхвърля 60 езика. МГИМО официално е внесен в Книгата на рекордите на Гинес като висшето училище с преподаване на най-голям брой държавни чуждестранни езици – 53 официални езика[3]. В него се преподават всичките 6 официални езика на ООН, останалите европейски и много други езици – като арабски, китайски, японски, суахили и пр.

МГИМО са завършили над 30 хиляди души, включително повече от 4 хил. чужденци. В него се обучават около 7 хил. души към 2017 г. Сред неговите випускници са авторитетни международници (дипломати, бизнесмени, журналисти, юристи и др.), както и видни политици, дейци на науката и културата.

От 1951 г. там се обучават и български граждани, което е породено от острата нужда в Народна република България по онова време от повече квалифицирани кадри за международната сфера. Постепенно, и особено след откриването от началото на 1970-те години на международни специалности в тогавашния Висш икономически институт „Карл Маркс“ в София (днес УНСС), се налага тенденцията България да изпраща свои граждани в МГИМО предимно заради предлаганите специализации (по сфери или страни) и редки езици.

Повече от 650 български граждани са завършили пълния 5-годишен курс на обучение с международни специалности – главно „Международни отношения“, „Международни икономически отношения“ и „Международно право“. В университета са подготвили и защитили дисертация над 50 кандидати на науките (доктори в България) и доктори на науките от България, десетки българи са завършили второ висше образование, 2-годишни магистърски програми, специализации.

Българските випускници на университета обикновено работят в международната сфера. Редица от тях достигат високо обществено положение с професионална кариера (например като посланици), дори в управлението на страната, постигайки с това изключително висок процент на видни личности в малобройната им група. Сред тях са: дейци в международни организации, президент на републиката, 2 министър-председатели, 2 партийни лидери, 5 министри на външните работи, 3 министри на търговията и на външноикономическите връзки, министър на отбраната, министър с други ресори (суровинни ресурси, лека промишленост), народни представители, кандидат-вицепрезидент, редица заместник-министри, директори на изпълнителни агенции, корпоративни групи, банки, крупни компании, много посланици, търговски представители на страната, търговски директори, университетски преподаватели и пр. Поради високата им степен на подготовка, владеене на поне 2 чужди езика и способности след 1989 г. все по-голяма част от тях са привличани на работа в бизнеса и в чужбина, включително в ООН и други международни организации.

По междуправителствена спогодба между Русия и България МГИМО приема годишно по 3 български граждани, освободени от учебна такса и с право на руска стипендия. Конкурсът за тези 3 места се провежда от българското Министерство на образованието.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Members of the Association of Professional Schools of International Affairs. // Association of Professional Schools of International Affairs (APSIA). Посетен на 2017-08-29. (на английски)
  2. Московский государственный институт международных отношений (МГИМО) растет и выходит на новые рубежи. Новости. Первый канал. // Посетен на 2017-06-16. (на руски)
  3. Most languages taught in an academic institution. // Guinness World Records. Посетен на 2017-06-16. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]