Московски държавен институт по международни отношения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Московски държавен институт по международни отношения
Московский государственный институт международных отношений
MGIMO-University-main building.jpg
Главният вход на МГИМО
Основаване 1944 г.
Вид държавен университет
Ректор Анатолий Торкунов
Преподаватели 1100
Студенти 4500
Местоположение Москва, Русия
Уебсайт www.mgimo.ru
Московски държавен институт по международни отношения в Общомедия
Задният двор с повечето сгради

Московският държавен институт по международни отношения (университет) (на руски: Московский государственный институт международных отношений (университет)), известен и като МГИМО, e сред[1] най-престижните висши училища на Русия.

Университетът е създаден през 1943 г. като Факултет по международни отношения на Московския държавен университет „Ломоносов“, а през 1944 г. се отделя в самостоятелно висше училище под името Московски държавен институт по международни отношения. Това е университетът с най-много изучавани езици в света – над 60.

Учебната структура включва 8 факултета и 4 института. Университетът разполага с богата библиотека, спортен комплекс с плувен басейн, отделна конферентно-концертна зала, 3 общежития. МГИМО са завършили над 30 хил. випускници, включително повече от 4 хил. чужденци. В него се обучават над 5 хил. души.

От 1951 г. там се обучават и български граждани, което е породено от острата нужда в България по онова време от повече квалифицирани кадри за международната сфера. Постепенно, и особено след откриването от началото на 1970-те години на международни специалности в тогавашния Висш икономически институт "Карл Маркс" в София (днес УНСС), се налага тенденцията България да изпраща свои граждани в МГИМО предимно заради предлаганите специализации (по области или страни) и редки езици (не само европейски, но и много азиатски - като арабски, китайски, японски, и дори африкански - суахили).

Досега повече от 660 български граждани са завършили пълния 5-годишен курс на обучение със специалности предимно „Международни отношения“, „Международни икономически отношения“ и „Международно право“. В университета са подготвили и защитили дисертация над 50 кандидати на науките (доктори в България) и доктори на науките от България, десетки българи са завършили второ висше образование, 2-годишни магистърски програми, курсове за специализация.

Българските випускници на университета обикновено работят в международната сфера. Редица от тях достигат високо обществено положение с професионална кариера (например като посланици), дори в управлението на страната, постигайки с това изключително висок процент на видни личности в малобройната им група. Сред тях са: президент на републиката, 2 министър-председатели, 2 партийни лидери, 5 министри на външните работи, 3 министри на търговията и на външноикономическите връзки, министър на отбраната, министър с други ресори (суровинни ресурси, лека промишленост), народни представители, кандидат-вицепрезидент, редица заместник-министри, директори на изпълнителни агенции, корпоративни групи, банки, крупни компании, много посланици, търговски представители на страната, търговски директори, университетски преподаватели и пр. Поради високата им степен на подготовка, владеене на поне 2 чужди езика и способности след 1989 г. все по-голяма част от тях са привличани на работа в бизнеса и в чужбина, включително в ООН и други международни организации.

По междуправителствена спогодба между Русия и България МГИМО приема годишно по 3 български граждани, освободени от учебна такса (която е в размер на 7 – 10 хил. щ.дол. годишно) и с право на руска стипендия в размер на 600 рубли месечно (колкото е и за руските студенти). Конкурсът за тези 3 места се провежда от българското Министерство на образованието.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Русия“         Портал „Русия