Изабела Бърд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Изабела Бърд
Isabella Bird
британска изследователка

Родена
Починала
Погребана Великобритания

Националност Флаг на Великобритания Великобритания
Научна дейност
Област фотограф, пътешественик
Изабела Бърд в Общомедия

Изабела Бърд (на английски: Isabella Bird ), известна и със съпружеското и име Бишъп, е британска изследователка, фотограф и писател. Първата жена избрана за член на Британското кралско географско дружество.[1]

След като получава солидно образование, още на 20 годишна възраст баща и Едуард Бърд одобрява първото и пътешествие – пътуване до Канада, където има за задача да проучи американското християнство. Въпреки че като дете е много болнава и хилава, това не и пречи да се превърне в една от най-известните пътешественички.

На 25 години издава и първата си книга, в която описва американското си пътуване.[2] Тя и донася голям успех, който води и до известно икономическо охолство. През 1872 година по съвет на лекари си възобновява пътуванията си и се отправя към Австралия и Нова Зеландия. След опасно преминаване през Тихия океан на парен кораб пристига в Хаваите. Остава шест месеца на архипелага като го обикаля целия и прави дълги разходки на кон. След това се отправя към Скалистите планини където предприема изкачване на 4000-метров връх. След като се завръща в Ню Йорк през 1873 година написва още 2 книги.

През 1878 година заминава за Япония, която по това време е бедна и затворена страна, но я очарова дълбоко. При завръщането и в Англия обаче животът и се променя коренно. След смъртта на сестра и Хенриета, се омъжва за Джон Бишъп, който е неин стар приятел и също ангажиран в мисионерското движение. Брачният и живот я задържа в родината и до 1886 година, когато съпругът и умира. Това я хвърля в отчаяние, което продължава цели три години.

Пътешествията и продължават през 1889 година когато заминава за Индия с цел да основава болници. След като напуска Индия се озовава на експедиция, която я завежда в Техеран. След много опасно преминаване през Персия, Кюрдистан и Турция чак до Трапезунд на Черно море, Изабела се сдобива с голяма популярност, като самата кралица Виктория желае да се запознае с нея. След боледуване в родината си, Изабела решава отново да продължи и да пътува и през 1894 година прави престой в Япония, а след това и в Корея, където става свидетел на японското нашествие. Вече шейсетгодишна прекосява почти целия Китай като се изкачва по течението на Яндзъ до границите на Тибет. Последното и пътуване се оказва до Мароко. Последните си 2 години прекарва на легло и умира в Единбург през 1904 година.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • 1876: Six Months in the Sandwich Islands.
  • 1879: A Lady's Life in the Rocky Mountains, John Murray, New York 1879.
  • 1880: Unbeaten Tracks in Japan.
  • 1883: In the Golden Chersonese.
  • 1891: Journeys in Persia and Kurdistan.
  • 1894: Among the Tibetans.
  • 1898: Korea and Her Neighbours.
  • 1899: The Yangtze Valley and Beyond.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mrs Bishop. // The Times (37521). London, England, 10 October 1904. с. 4.
  2. Bird, Isabella L.. The Englishwoman in America. John Murray OCLC 169934144, 1856.