Илиян Василев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за българския дипломат. За футболиста вижте Илиян Василев (футболист).

Илиян Василев
български дипломат
Роден

Националност Флаг на България България
Образование Университет за национално и световно стопанство

Илиян Василев е български дипломат, посланик е на Република България в Русия от 2000 до 2006 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 7 юли 1956 г. Професионалното му развитие минава през различни етапи. Магистър е по международни отношения от Университета за национално и световно стопанство.

През 1981 – 1990 г. по времето на комунистическия режим е сътрудник в Международния отдел на БЗНС. След 1990 година е резидент-мениджър, консултант по международно строителство и развитие във фирма „Дж. Джоунс и Ко“ и представител на фирмата в България, а през 1994 – 1997 г. е изпълнителен директор на ДОО „Хоум сервиз“; изпълнителен директор и вицепрезидент на Българската международна стопанска асоциация, председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции. Основател и Почетен Председател на Българския Икономически Форум и на Икономическия Форум за Югоизточна Европа. Член на УС на Българската Асоциация за външна политика. От 2007 г. до април 2011 е председател на Делойт България. Заместник-Председател е на българския Реформ Юнион Клуб. Инициатор и координатор на Софийското бизнес училище.

Управляващ партньор на консултантската компания по анализи на проектни и стратегичски рискове „Иновейтив енерджи солюшънс“ ЕООД.

Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност.

Посланик Василев е включен в „черния списък“ на руското Външно министерство със забрана да влиза в Русия – един от 89 граждани на Европейския съюз.[1]

Принадлежност към Държавна сигурност[редактиране | редактиране на кода]

МВР и ДС имат досиета за него, едното е за агент с агентурен псевдоним „Сашо 11“. [2] Василев е бил вербуван от Първо управление на ДС през февруари 1988 г. По време на вербуването си е заявил, че иска да сътрудничи с ДС по „идеологически, морални и политически мотиви“. От запазените документи се вижда, че той е имал и по-ранни контакти с ДС и РУ-ГЩ.

Василев отрича тази версия за характера на взаимоотношения с ДС.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Василев, Илиян. Завръщане в историята: Записки по прехода и глобализацията. Изток-Запад, 2005. ISBN 978-954-321-155-5.
  • Kjell Engelbrekt and Ilian Vassilev, European Energy Policy Meets Russian Bilateralism: The Case of South Eastern Europe in Russia and Europe Building Bridges, Digging Trenches, Routledge, 2010