Илия Минов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Илия Минов
български революционер
Роден
Починал
Маказа, Османска империя

Илия Стефанов Минов е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Минов е роден в Прилеп, в Османската империя, днес Северна Македония. Работи като книжар. В 1907 година става член на Прилепския околийски комитет на ВМОРО. Арестуван е в същата година и лежи три месеца в затвора. По време на обезоръжителната акция през септември 1910 година е арестуван отново и изтезаван. Заминава за САЩ след като излиза от затвора. Завръща се в България при избухването на Балканската война в 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение. Служи в 1 рота на 10 прилепска дружина.[1] Илия Минов загива на 7 ноември 1912 година в сражение с турската войска на шосето КърджалиГюмюрджина, в местността Балкан Тореси, Кърджалийско.[2]

Баща му Стефан Минев, братята му Георги, Александър и Димко Миневи, емигрират в САЩ и са активни членове на МПО „Прилеп“, Стийлтън[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 442.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 104.
  3. Македонски Алманах, издава Ц.К. на МПО, редактор Петър Ацев, издание на "The Macedonian Tribune", Indianapolis, 1940, стр.399.
     Портал „Македония“         Портал „Македония