Индоктринация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Членове на Хитлер младеж, изпълняващи нацисткия салют на митинг в Лустгартен в Берлин, 1933 година

Индоктринацията [1] е букв. предаването и налагането на фундаментални положения, като системи от вярвания в религиозно отношение; това по-късно придобива смисъла въобще на процес на налагане, насаждане и дори втълпяване на идеи, обществени нагласи, когнитивни стратегии посредством професионална методология (виж и доктрина).[2]

Индоктринацията се разграничава от образованието по това, че индоктринираният човек не би задал въпрос по конкретната материя или не би бил способен на критичен анализ на учението, което е усвоявал.[3] В този смисъл, употребата на „индоктринация“ е предимно с негативна конотация и най-често служи като стилистична украса на речта в контекста на политическите учения, теологията и религиозните догми. Напротив, използването на научните методи при спазване основните принципи за изследване, изучаване и обобщаване се различава изцяло от процеса на индоктриниране, тъй като съблюдаването на тези фундаментални научни принципи подтикват прилагащия ги към критична самооценка на неговия труд, както и към скептичен самоконтрол върху собствените му идеи, което представлява вече една извъндоктринална позиция (например при статиране на научни доказателства, подкрепящи християнското учение).

На практика обаче, определено ниво на ирационална индоктринация, обикновено разглеждана като погрешно-обучаваща, е неизмено налице в обществото.[4] Терминът е тясно свързан със социализацията, но докато в обичайния дискурс индоктринацията често се свързва с негативни конотации, социализацията, като негов антоним, отнасящ се до културния и образователен живот в/на обществото, е с положителен смисъл. [необходимо е уточнение]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. на английски: indoctrination - на латински: in, вътре и doktrina, учение, теория, доктрина
  2. I.A. Snook, ed. 1972. Concepts of Indoctrination (London: Routledge and Kegan Paul).
  3. Wilson, J., 1964. Education and indoctrination, in T.H.B. Hollins, ed. Aims in Education: the philosophic approach(Manchester University Press).
  4. Thiessen, Elmer John, 1985. Initiation, Indoctrination, and Education, Canadian Journal of Education / Revue canadienne de l'éducation 10.3 (Summer 1985:229-249), with bibliography.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Indoctrination“ и страницата „Индоктринация“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.  

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]