Инеса Арманд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Инеса Арманд
Inès Armand
комунистка
Inessa Armand 1895.jpg
Родена
Починала
Погребана Некропол на стената на Кремъл, Москва, Русия

Учил в Московски държавен университет
Партия КПСС
Руска социалдемократическа работническа партия
Псевдоним Елена Блонина
Инеса Арманд в Общомедия

Инеса Фьодоровна Арманд (Елизавета Теодоровна Стефан) е френско-руска политичка, деец на руското революционно движение и международното комунистическо женско движение, дъщеря на френския оперен певец Стефан Теодор и британската актриса Натали Уайлд (която има френско-британски произход, но също и руско поданство). Член на Руската социалдемократическа работническа партия от 1904 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Париж. От 1889 г. живее в Русия. Става учител в семейството на богатите руски текстилни индустриалци Арманд. Впоследствие се жени за Александър Арманд. Използва богатството на мъжа си за благотворителна дейност. Председателства дружество на жените. Дълго време в къщата ѝ се провеждат заседания на социалистите революционери, крие се оръжие, боеприпаси и подривна литература. Активно участва в руската революция от 1905 – 1907 г. За подривна дейност срещу господстващия строй е изпратена в Руския Север. От там Арманд през 1908 г. избягва в Санкт Петербург и с помощта на фалшив паспорт предприема пътуване в чужбина.

Поддържа известни близки отношения с Ленин по време на престоя си в изгнание. Била е негово доверено лице. През 1912 г. нелегално пристига в Русия, но за подривна работа отново е арестувана. След освобождаването ѝ от затвора през 1913 г. е върната в чужбина.

През 1915 – 1916 г. участва в Цимервалдската и Кинталската конференции. През Първата световна война участва в Международния женски конгрес. През 1917 г. заедно с Ленин се завръща в Русия. Участва в Октомврийската революция.

През 1918 – 1919 г. оглавява женския отдел на ЦК на РКП(б). Била е активен организатор и ръководител на Първата международна комунистическа конференция през 1920 г.

Умира от холера на гарата в Беслан (или Налчик) на път за Москва след неуспешно лечение. Погребана е на Червения площад в Москва.

Улица в Москва е наречена на нейно име.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Франция“         Портал „Франция          Портал „Съветски съюз“         Портал „Съветски съюз