Интернационале Торино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Интернационале Торино“
Internazionale Football Club Torino
Прозвище (неизвестно)
Основан 1891
Разформирован 1900
Държава Италия
Стадион Campo di Piazza d'Armi
Капацитет (неизвестен)
Първенство Италиански футболен шампионат
1899 2-ро
Екипи и цветове
Домакин
Гост

Интернационале Торино или Интернационален футболен клуб Торино е несъществуващ вече футболен клуб от град Торино, Италия. Интернационале Торино е един от първите италиански футболни клубове.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1887 г. в Торино е създаден Футболен и крикет клуб Торино, а през 1889 г. – Нобили Торино, първия изцяло футболен клуб в Торино. През 1891 г. двата клуба се сливат в един и по този начин дават началото на Интернационале Торино. Новият отбор използва цветовете на Нобили Торино и играе с жълто-черни раирани екипи.

Италиански футболен шампионат[редактиране | редактиране на кода]

През 1898 г. заедно с Дженоа от Генуа и още два торински отбора – ФБК Торинезе и Гимнастика Торино, Интернационале Торино участва в първия шампионат по футбол на Италия, като всичките мачове се играят в един ден. На 8 май сутринта се изиграва първият мач за италианско първенство – Интернационале побеждават Торинезе с 1:0 в единия полуфинал, а в другия, проведен 2 часа по-късно, Дженоа побеждава Гимнастика с 2:1. Веднага след него се играе мач за третото място между Торинезе и Гимнастика, но няма данни за крайния резултат от двубоя. В 15:30 се изиграва и финалът между Интернационале и Дженоа. Двата отбора завършват наравно – 1:1, а след продължения печели Дженоа с 2:1.

През следващата година мачовете се провеждат отново измежду същите 4 отбора, този път играни през 7 дeнa. Интернационале побеждава Гимнастика и отново играе финал с Дженоа, но отново губи – с 1:3.

През 1900 г. Интернационале се обединява с ФБК Торинезе и новосформираният клуб запазва името на Торинезе. В новия шампионат участие взимат общо 5 отбора – Торинезе, Ювентус, Гимнастика Торино, Милан и Дженоа. На финала играят Торинезе и Дженоа, като за трети пореден път шампион става отборът от Генуа. През 1906 г. част от футболистите на клуба напускат и се присъединяват към новосформирания ФК Торино, като поради недостиг на играчи Торинезе прекратява съществуването си.

     Портал „Футбол“         Портал „Футбол          Портал „Италия“         Портал „Италия