Ирод Атик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ирод Атик
древногръцки ритор
Ирод Атик 
Роден: 101 г.
Починал: 177 г. (76 г.)

Ирод Атик (на старогръцки: Ἡρώδης ὁ Ἀττικός), известен и с римското си име, Lucius Vibullius Hipparchus Tiberius Claudius Atticus Herodes Marathonios (101-177) е гръцки ритор, известен като защитник на Филострат и Втората софистика, опитът за завръщане към класическата гръцка култура.

Ирод Атик е роден е Маратон в Атика. Син е на Тиберий Клавдий Атик Херод (консул 132 г.), от когото наследява голямо богатство. Получава образование по риторика и философия. Адриан го назначава за префект на свободните градове в провинция Азия през 125. Ирод се връща в Атина и се прочува като учител. Избран е за архонт. През 140 Антонин Пий го завежда в Рим да учи Марк Аврелий и Луций Вер и в знак на признателност и уважение го прави консул през 143.

Освен своята литературна работа, Ирод основава и няколко публични проекта:

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Ирод Атик се жени през 139 г. за Аспазия Ания Регила (125-160), дъщеря на Апий Аний Требоний Гал (консул 139 г.) и на Атилия Кавцидия Тертула. След няколко години те с децата си се местят в Атина. Неговият син Тиберий Клавдий Брадуа Атик (* 145) става консул през 185 г.