История на европейските изобретения

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Историята на европейските изобретения е хронологически преглед на изобретения и откривателства, които намират приложение в бита на хората по света. Те са разгледани в контекста на установената периодизация на европейската история.[1]

Изобретения през Средновековието[редактиране | редактиране на кода]

Изобретения по време на Ренасанса[редактиране | редактиране на кода]

През 1540 г. немският[2] оръжейник Петер Пек изобретява двуцевен пистолет, ползващ колесния запалващ механизъм (на английски: double-barreled wheellock pistol) с калибър .46.[3] за свещеноримския император Карл V.

Стрелбата се осъществява посредством механизъм от две въртиящи се колелца с насечки (на английски: wheellock mechanisms) – по едно за всяка от двете цеви. Материалите, ползвани в изработката, са стомана, слонова кост, черешово дърво и еленови рога.[4] Колесният запалващ механизъм се предпочита за изработката на поръчкови оръжия по това време, защото се счита за по-надежден от ранния ударно-кремъчния запалващ механизъм или фитилния запалващ механизъм, но е и по-скъп, което определя и изместването му от ударно-кремъчния запалващ механизъм през XVII и началото на XVIII век. Въпреки че съществуват предположения, че пистолетът е поръчан от Карл V да бъде изработен с две цеви, които да символизират властта му над Свещената Римска империя и Испанската империя, има данни и за други пистолети, изработени в Бавария с колесен заплаващ механизъм.

Слоновата кост и еленовите рога са използвани за инкрустации по черешовото дърво, пистолетът има дължина от 49,2 см и тежи 2,550 кг (5 фунта и 10 унции).

Изобретения по време на Индустриалната революция[редактиране | редактиране на кода]

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Това е така нареченият европоцентристки поглед върху историята.
  2. От Мюнхен.
  3. Днес в сбирката на Музея на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ.
  4. На английски: stag horn.