Средновековна технология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пумхарт фон Стейр - най-голямата позната бомбарда в света по калибър (80-сантиметрово в диаметър гюле)
Средновековен пристанищен кран за вдигане на тежки товари в град Данциг, член на Ханза
Броня за турнир, изработена по поръчка на Максимилиан I (1494 г.). Днес се пази в Музея на историята на изкуствата във Виена

Средновековната технология се отнася за технологията, използвана в Средновековна Европа под ръководството на Църквата. След Ренесанса от XII век в Стария континент се заражда радикална промяна в броя на новите изобретения, иновации в традиционните начини на продукция и икономически растеж. Периодът е време на голям технологичен подем, включително появата и употребата на барут, изобретяването на вертикалните вятърни мелници, очилата, механичните часовници и значимото подобрение на водениците, строителството (готиката, средновековните замъци) и земеделието като цяло.

Развиването на водениците от техните антични предшественици е изумително и се простира от земеделие до дъскорезници. До момента, когато Книгата на Страшния съд се появява, повечето големи селища имат въртящи се мелници - 6 500 само в Англия. Силата на водата също е широко използвана в минното дело за вдигането руда от шахти, разбиването на руда и дори за задвижването на мехове.

Европейските технически изобретения от XII до XIV в. са построени или чрез дългогодишни техники на Средновековна Европа, които произхождат от римски и византийски корени, или са развити от смесването на култури чрез търговските мрежи с ислямския свят, Китай и Индия. Често революционният аспект не е самото изобретяване, а технологическото усъвършенстване и приложението в политическия и икономически свят. Така например макар барутът дълго време да е бил известен на китайците, именно европейците развиват и усъвършенстват неговия военен потенциал, ускорявайки европейската експанзия и бъдещия империализъм на Новата история.

Значими в този аспект са и свързаните с мореплаването изобретения. Напредъкът в корабостроенето включва няколкомачтовите кораби с триъгълни платна, ахтерщевен рул и конструирането първо на скелета и после на обвивката. Новите навигационни инструменти като сухия компас и астролабията позволяват икономически и военен контрол на всички морета с европейски брегове и дава начало на Великите географски открития.

Към средата на XV в. Гутенберг изобретява нова печатарска преса, което позволява събраното знание да се разпространи и даде на по-голям брой хора, което впоследствие не само води до по-егалитариално общество, но и до такова, способно да доминира други култури, използвайки голям запас знание и опит. Техническите рисунки от късните средновековни художници-инженери Гуидо да Вигевано и Вилар дьо Онекур се смятат за предшественици на по-късните ренесансови майстори като Такола или да Винчи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]