Йеванически език

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йеванически език
Υεβανικά, יעואני גלוסא
СтранаГърция, по-късно Израел, Турция и САЩ
ГоворещиНяколко полуговорещи в 1987 година [в Израел] и може би никой вече [към 1996 година или по-рано]. Може би има все още няколко възрастни говорещи в Турция
Систематизация по Ethnologue
-Индоевропейски
.-Гръцки
..-Атически
...→Йеванически
Официално положение
Официален вникъде
Регулаторняма
Кодове
ISO 639-1няма
ISO 639-2няма
ISO 639-3yej

Йеваническият или романиотският език (на стандартен гръцки и на йеванически γεβανικά, йеванитика или ρωμανιώτικα, романиотика, с еврейски букви יעואני גלוסא) е диалект на новогръцкия език, традиционно говорен от евреите романиоти (византийските евреи) в Гърция. Като еврейски език е повлиян значително от иврит и арамейски. Йеваническият произхожда от еврейското койне, говорено от елинистическите евреи в региона. Езикът е взаимно разбираем с гръцките диалекти на християнското население. Използва еврейската писменост.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Йеванически е изкуствен термин, създаден на базата на библейската дума Яван, обозначаваща Гърция и гръцките земи, която от своя страна е форма на гръцката дума Ἰωνία, Йония.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

На йеванически има малко литература, датираща от ранния период на модерната епоха. Най-обширният документ е преводът на Петокнижието. Многоезиково издание на Библията, публикувано в Цариград в 1547 година е с ивритски текст в средата на страницата, ладински (юдеоиспански) от едната страна и йеварически от другата.[1] Това рядко запазване на народния език има своя аналог в избора на елинистически гръцки от преводачите на Септуагинтата и Новия завет.[2]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Natalio Fernandez Marcos, The Septuagint in Context: Introduction to the Greek Versions of the Bible (2000) p 180. Гръцкият текст е публикуван в D. C. Hesseling, Les cinq livres de la Loi (1897).
  2. Lockwood, W. B. 1972. „A Panorama of Indo-European Languages.“ Hutchinson. London.