Йоаким Осоговски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за светеца. За църквата в Община Кюстендил вижте Свети Йоаким Осоговски (Кутугерци).

Свети Йоаким Осоговски
Archangels Chapel in Rila Monastery Ioakim of Osogovo - 1845.jpg
РоденXI век
Починал1105 година
Почитан вИзточноправославния свят
Празник16 август
Свети Йоаким Осоговски в Общомедия

Йоаким Осоговски, наричан понякога и Яким Осоговски или Сарандапорски, e български светец и отшелник. Заедно с Гавриил Лесновски и Прохор Пчински, той е сред най-известните последователи на свети Иван Рилски.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Не е известно от къде е родом, от житието му се знае, че дошъл от запад, според Иван Снегаров може би от Зета, в Осоговската планина, където потърсил монашеско убежище. Неизвестен по име болярин от село Градец, недалеч от Крива паланка, днес в Северна Македония, му посочва търсеното от него място за монашеско уединение – една пещера край река Сарандапор, днешната Крива река. Тук свети Йоаким прекарва живота си като отшелник, в пост и молитва, а местните българи го почитат като свят човек.[1]

Осоговският манастир.

Йоаким Осоговски умира на 16 август 1105 година.[2] На тази дата Българската православна църква чества паметта му.

Години по-късно, на мястото на отшелничеството на Йоаким се заселва овдовелият свещеник Теодор от Овче поле, приемайки монашеското име Теофан. След като светецът му се явява, той открива чудотворните му мощи, които са положени в построената в негова памет църква. В XII век култът на свети Йоаким става толкова популярен в Северозападна Македония, че около храма е изграден едноименният манастир.[1] В манастира по подобие на житието на свети Иван Рилски е създадено житие на свети Йоаким, познато по по-късни преписи, както и служба на светеца.

Около средата на XIV век култът към свети Йоаким се разпространява и в източните български земи, а края на XIV век се пренася и в Русия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Снегаров, Иван. История на Охридската архиепископия, т.1. Второ фототипно издание. София, Академично издателство „Марин Дринов“, 1995, [1924]. с. 238-239.
  2. Св. преподобни Йоаким Осоговски ~ 16 август. // БПЦ - Българска патриаршия, 2009. Посетен на 4 юни 2010. Архив на оригинала от 2011-11-20 в Wayback Machine.