Йоан Хрисилий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоан Хрисилий
български и византийски благородник

Религияхристиянство
Семейство
ДецаАгата

Йоан Хрисилий (на гръцки: Ἰωάννης Χρυσήλιος) e провинциален благородник от края на X век, назначен за протевон (управител) на адриатическото пристанище Драч. Неговата дъщеря Агата е омъжена за цар Самуил.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Йоан Хрисилий е българин по произход.[1][2] Според хрониката на Йоан Скилица, който не е съвременник на събитията, дъщеря му Агата е пленена при превземането на град Лариса от Самуил.

Около 999 година Ашот Таронит се жени за Самуиловата дъщеря Мирослава и е изпратен като наместник на българския цар в Драч.[3] Около 1005 г. Ашот и Мирослава бягат в Константинопол на ромейски кораб със съучастничеството на Йоан Хрисилий. Те предават на император Василий II писмо от Хрисилий, че е готов да му предаде града в замяна на титлата patricius за него и двамата му сина. Градът наистина бързо преминава във владение на византийците, но изглежда, че и Хрисилий умира по това време.[4]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Освен дъщеря си Агата, Йоан Хрисилий има и двама сина - Никола (наричан от Скилица и Никола Българина) и Теодор.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ralph Johannes Lilie, Claudia Ludwig, Beate Zielke et Thomas Pratsch, Prosopographie der mittelbyzantinischen Zeit Online. Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften. Nach Vorarbeiten F. Winkelmanns erstellt, De Gruyter, 2013
  2. Проф. Пламен Павлов, „Цар Самуил и „Българската епопея“, София - Велико Търново, 2002“
  3. Златарски 1971, с. 676.
  4. Paul Stephenson, The Legend of Basil the Bulgar-Slayer, Cambridge University Press, 2003 (ISBN 978-0-521-81530-7), р.17-18, 34-35.