Йордже Дичев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йордже Дичев
български революционер
Роден
Починал
май 1902 г. (25 г.)

Йордже Дичев е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1862 година[1] или през март 1877[2] в неврокопското село Ковачевица, тогава в Османската империя. Дядо му Йордже Димитров даравя пари за построяването на ново училище в селото, а баща му и брат му са убити от турци. Йордже Дичев учи Неврокоп и в Серското българско педагогическо училище[2]. След това, според една версия завършва гимназия в Пловдив[1], а според друга постъпва на лечение в София, където се запознава с дейци на македонското освободително движение.

Влиза във ВМОРО и урежда канал за прехвърляне на хора през българската граница в родното село Ковачевица, където за да не буди съмнение в турските власти е назначен за учител. През март 1902 година става секретар в четата на Иван Даскала (Копаран Чауш), но на 7 май четата е предадена от гъркомани край Плевня и в сражение с аскер е разбита. Тежкоранен, Йордже Дичев е намерен от овчар гъркоманин и предаден на турски аскер и, за да не бъде заловен, се самоубива[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Енциклопедия „Пирински край“, том I. Благоевград, Редакция „Енциклопедия“, 1995. ISBN 954-90006-1-3. с. 274.
  2. а б Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 50.
  3. Илюстрация Илинден, 1931, бр.37, стр.12-14
     Портал „Македония“         Портал „Македония