Направо към съдържанието

Йохан III Бернули

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Бернули.

Йохан III Бернули
Johann III Bernoulli
швейцарски математик и астроном

Роден
Починал
13 юли 1807 г. (62 г.)
ПогребанБерлин, Федерална република Германия

Националност Швейцария
Учил вБазелски университет
Научна дейност
ОбластМатематика
Работил вПруска академия на науките
Семейство
БащаЙохан II Бернули
Други родниниДаниел Бернули (чичо)
Николас II Бернули (чичо)
Йохан III Бернули в Общомедия

Йохан III Бернули (на немски: Johann III Bernoulli) е швейцарски математик и астроном, член на династията Бернули, син на Йохан II Бернули.

Роден е на 4 ноември 1744 година в Базел, Швейцария. Като малък Йохан III е считан за дете чудо с енциклопедични познания и интереси в областта на математиката и правото. На 14-годишна възраст получава магистърска степен по право. Едва на 19 е поканен в Берлинската академия за кралски астроном и да обнови академичната обсерватория. Тази задача обаче е непосилна за младежа, поради крехкото му здраве и недостатъчните познания по астрономия. Статиите му по астрономия докладвали за различни наблюдения и изчисления, но никога не са имали особена значимост.

Трудовете му по математика са основно в областта на вероятностите, теорията на уравненията и периодичните дроби, но и те не блестели с някакви постижения. Между 1776 и 1789 г. издава Лайпцигското списание по чиста и приложна математика.

Йохан III бил съвсем наясно с наследството, оставено от именитите си родственици и се опитва да извлече финансова изгода за себе си. Продава кореспонденцията на дядо си Йохан Бернули и други членове на семейството на Стокхолмската академия, където те престояват в забвение до 1877 г. Когато биват открити, се оказва, че 2800 от писмата в колекцията са написани от самия Йохан III.[1]

Умира на 13 юли 1807 година в Берлин на 62-годишна възраст.