Йохан III Бернули

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йохан III Бернули
швейцарски математик и астроном

Роден
Починал
13 юли 1807 г. (62 г.)
Научна дейност
Област Математика

Йохан III Бернули е швейцарски математик и астроном, член на династията Бернули, син на Йохан II Бернули.

Когато бил момче, Йохан III бил считан за дете чудо с енциклопедични познания и интереси в областта на математиката и правото. На 14 вече има магистърска степен по право. Едва на 19 е поканен в Берлинската академия за кралски астроном и да обнови академичната обсерватория. Тази задача обаче обаче е непосилна за младежа поради крехкото му здраве и недостатъчните познания по астрономия. Статиите му по астрономия докладвали за различни наблюдения и изчисления, но никога не са имали особена значимост.

Трудовете му по математика са основно в областта на вероятностите, теорията на уравненията и периодичните дроби, но и те не блестели с някакви постижения. Между 1776 и 1789 г. издава Лайпцигското списание по чиста и приложна математика.

Твърди се[кой го твърди?], че Йохан III бил съвсем наясно с наследството, оставено от именитите си родственици и се опитал да извлече финансова изгода за себе си. Продал кореспонденцията на дядо си Йохан Бернули и други членове на семейството на Стокхолмската академия, където те престояли в забвение до 1877 г. Когато били открити, се оказало, че 2800 от писмата в колекцията са били написани от самия Йохан III.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на Йохан III Бернули