Казимеж Куратовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Казимеж Куратовски
Kazimierz Kuratowski
полски математик

Роден
Починал
Погребан Варшава, Полша

Образование Глазгоуски университет
Варшавски университет
Научна дейност
Област Математика
Образование Варшавски университет
Работил в Варшавски университет
Казимеж Куратовски в Общомедия

Казимеж[1] (Кажѝмеж[2]) Курато̀вски (на полски: Kazimierz Kuratowski) е полски математик и логик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Куратовски е роден като поданик на Царска Русия. През 1913 година се записва да следва инженерство в Университета в Глазгоу, Шотландия, отчасти понеже не желаел да учи на руски. Успява да завърши само една година от следването си, когато избухва Първата световна война. През 1915 година започва отново следването си, вече във Варшавския университет, специалност математика, където му преподават видните полски математици Вацлав Серпински и Стефан Мазуркевич.[1] Защитава докторска степен през 1921 година.

През 1927 година Куратовски е избран за професор по математика в Лвовския политехнически университет, а през 1934 година – и във Варшавския. През 1945 става член на Полската учебна академия, а през 1952 година – на Полската академия на науките. От 1948 до 1967 е директор на Института по математика към ПАН и дългогодишен председател на Полското математическо общество и Международното математическо общество.

Куратовски има голям принос и за изграждането на училищното и университетското обучение по математика.[1]

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Гробът на Куратовски във Варшава

Казимеж Куратовски работи в много области от математиката, но по-значимите му резултати са в теорията на множествата и топологията. Сред научните му приноси се отличават:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в „Математически енциклопедичен речник“, В. Гелерт, Х. Кестнер, З. Нойбер, ДИ Наука и изкуство, София, 1983
  2. Правилна транскрипция на личното име,
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Kazimierz Kuratowski“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
     Портал „Полша“         Портал „Полша