Каин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Каин убива брат си Авел – стенопис от c. Радуил

В християнската Библия, Каин е брат на Авел, един от синовете на изгонените от Рая Адам и Ева.

Каин бил земеделец, Авел – животновъд. Жертвите на Авел били приети от Бог с по-голямо благоразположение. Каин завидял и убил брат си Авел, извършвайки първото братоубийство според Библията. Модерните коментатори и анализатори смятат и твърдят, че мотива за извършеното братоубийство от страна на Каин, е ревнивост и гняв. Историята за Каин и Авел може да бъде намерена в Християнската Библия, Мюсюлманския Коран, и др.

Адам познавал жена си Ева добре. По време на раждането на Каин, Ева рекла „с Божията помощ имаме мъжка рожба!“ Малко след това ражда и брат му Авел. Когато пораснали, Авел станал пастир на стадо, а Каин – земеделец.

Двамата братя правят предложение (приношение) на Бог. Каин представил на Бог малко продукция от това което бил засял, а Авел представил първородното добиче от стадото и малко мазнина. Господ поздравил и възнаградил Авел за постигнатото, но не дал своите поздравления на Каин, и тогава Каин яростно свел глава.

Бог попитал Каин: „Защо си ядосан, и защо си свел така глава?; Ако правеше правилното нямаше ли да бъдеш приет? Но ако не правиш правилното, грехът ще почукат на врата ти, желанието е за теб, и ти трябва да го владееш!

Каин казал на брат си Авел да отидат на полето, и докато били в полето, Каин нападнал брат си Авел и го убил в гръб.[1].

В ранния древногръцки превод на евритската библия, предложението е една алтернатива версия на седмия въпрос: „Ако предложиш правилно, но те оценят неправилно, ще бъдеш ли грешен? Бъди търпелив, и търпението ще създаде правила върху тях.

По-късно в превода Бог пита Каин, „Къде е твоят малък брат Авел?“, а Каин отговаря: „Не знам, да не съм му пазач?“. И Бог казва: „Какво си направил? Гласът на братовата ти кръв вика към Мене от земята.“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Битие 4:1–8