Каин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

В християнската Библия, Каин е брат на Авел, един от синовете на изгонените от Рая Адам и Ева.

Каин убива брат си Абвел - стенопис от c. Радуил

Каин бил земеделец, Абел - животновъд. Жертвите на Авел били приети от Бог с по-голямо благоразположение. Каин завидял и убил брат си Авел, извършвайки първото братоубийство, според Библията. Модерните коментатори и анализатори смятат и твърдят, че мотива за извършеното братоубийство от страна на Каин, е ревнивост и гняв. Историята за Каин и Авел, може да бъде намерена в Християнската Библия, Мюсюлманския Коран и др.

Адам познавал жена си Ева добре. По време на раждането на Каин, Ева рекла "с божията помощ имаме мъжка рожба! Малко след това ражда и брат му Авел. Когато пораснали Авел станал пастир на стадо, а Каин земеделец. Двамата братя правят предложение(приношение) на Бог. Каин представил на Бог малко продукция от това което в засял, а Авел представил първородното добиче от стадото и малко мазнина. Господ поздравил и възнаградил Авел за постигнатото, но не дал свойте поздравления на Каин, и тогава Каин яростно сведе глава Бог попитал Каин: "Защо си ядосан, и защо си свел така глава?; Ако правеше правилното нямаше ли да бъдеш приет? Но ако не правиш правилното, грехът ще почукат на врата ти, желанието е за теб, и ти трябва да го усвоиш!" Каин казал на брат си Авел да отидат на полето, и докато били в полето, Каин напада брат си Авел и го убива в гръб.(Битие 4:1–8). Във ранния древно гръцки превод на евритската библия, предложението е една алтернатива версия на седмия върс:

   Ако предложиш правилно, но те оценят неправилно, ще бъдеш ли грешен? Бъди търпелив, и търпението ще създаде правила върхо тях.

По-късно в превода, Бог пита Каин, "Къде е твоят малък брат Авел?", а Каин отговаря: "Не знам, да не му пазач?". "И Бог каза: Какво си направил? Гласът на братовата ти кръв вика към Мене от земята."

Шаблон:Източник- Wikipedia.org

Шаблон:Edit: Р.Д.