Калиев перманганат

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Калиев перманганат се нарича химическото съединение с формула KMnO4. В тази сол манганът е в степен на окисление +7. Перманганатният йон е силен окислител. Той се разтваря във вода и дава ярковиолетови разтвори, които след изпаряване дават призматични виолетово-черни лъскави кристали. Не се приема вътрешно, защото е отровен. За външна дезинфекция се използва разтвора на 2 – 3 кристалчета калиев перманганат в 1 литър вода (до бледорозов разтвор). По-концентриран разтвор или допир с неразтворен кристал причинява изгаряния на кожата.

Химични свойства и взаимодействия с участието на калиев перманганат[редактиране | редактиране на кода]

Ето няколко химични реакции с участието на калиевия перманганат.[1]

Приложения[редактиране | редактиране на кода]

Почти всички приложения на калиевия перманганат са свързани със свойството му на силен окислител. Като силен оксидант, който не отделя токсични съпътстващи вещества, KMnO4 има много приложения.

Калиевият перманганат е един от основните химикали, използван във филмовата и телевизионна индустрия за изкуствено състаряване на печатни материали, тъкани, дървесина и стъкло. Оксидиращият му ефект създава вид на остарял материал.

Дезинфектант[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като е силен окислител, калиевият перманганат може да бъде използван като антисептично вещество. Например, разредени разтвори се използват за обработка на шанкърни поражения – язви, дезинфекция на ръцете и обработка на леки дерматити и гъбични инфекции на ръцете и краката. Исторически е бил използван за дезинфекция на питейната вода. В селски райони е използван за отделяне на желязото и водородния сулфид от отпадните води.

Органичен синтез[редактиране | редактиране на кода]

Освен за пречистване на води, друго голямо приложение на калиевия перманганат е като катализатор при синтезирането на някои органични съединения. Значителни количества са необходими при синтезиране на аскорбинова киселина, хлорамфеникол, захарин, изоникотинова киселина.

Съхраняване на плодове[редактиране | редактиране на кода]

Добавки от калиев перманганат към партида банани абсорбира етилена и удължава двойно периода на узряване на плодовете.

Източници[редактиране | редактиране на кода]