Калина Йорданова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Калина Йорданова
българска психоложка и преводачка
Родена
25 май 1978 г. (40 г.)
Националност Флаг на България България

Калина Йорданова е българска психоложка и преводачка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Ловеч на 25 май 1978 г. Завършва магистърска степен по клинична психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, магистърска степен по централно- и югоизточноевропейски изследвания и докторска степен по психоанализа и антропология в Лондонски университетски колеж Юнивърсити Колидж. Неин рецензент е Джулиет Мичъл. През 2016 г. Калина Йорданова се присъединява към „Лекари без граници“. Понастоящем работи в София като психотерапевт на жертви на изтезания, домашно насилие и трафик с хора[1][2][3]

Данните за научната работа на Калина Йорданова са събрани с изследвания на военните конфликти в Босна и Херцеговина (1992 – 1995) и Сирия (2011-)[4].

Участва като лектор в лятно училище по психоанализа в Сараево, където изнасят лекции още Вамък Волкан и Андреас Хамбургер[5].

Интересите на Калина Йорданова в областта на психологическите последици от войната мотивират превода ѝ на романа „Хищни нокти“ (Kandže) на сръбския писател Марко Видойкович на български език. Преводът е отличен с награда „Traduki“ през 2010 г.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((bg))  Йорданова, Калина. // публикувано от bulgarian.traduki.eu, , раздел: Преводи от, за и в Югоизточна Европа. Посетен на 09.07.2017.
  2. ((bg))  Лагерът „Слънчев бряг“ край Ловеч като място на памет. // Калина Йорданова (Център за подпомагане на хора, преживели изтезание АСЕТ). публикувано от desebg.com, 21 януари 2016, раздел: Коментарно-Коментарно. Посетен на 09.07.2017.
  3. ((bg))  Ловеч: Да освежим паметта за комунистическия лагер „Слънчев бряг“. // д-р Калина Йорданова. публикувано от briagnews.bg, 22 януари 2016, раздел: Общество. Посетен на 09.07.2017.
  4. -https://childhub.org/en/child-protection-webinars/children-and-war-place-war-past-parents-their-childrens-identity]
  5. Проведено лятно училище по психоанализа

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „Психология“         Портал „Психология