Каменица (Софийска област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Каменица.

Каменица
Общи данни
Население 96 души[1] (15 юни 2020 г.)
1,4 души/km²
Землище 37,741 km²
Надм. височина 673 m
Пощ. код 2072
Тел. код 07182
МПС код СО
ЕКАТТЕ 35821
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   кмет
Мирково
Цветанка Йотина
(СДС)

Каменица е село в Западна България. То се намира в Община Мирково, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Каменица се намира в планински район и отстои на 54 километра в източна посока от град София. Разстоянието до най-близкото село Петрич е около 7,5 км, а до най-близката жп. гара (Мирково) – 21 километра. Надморската височина варира между 670 и 720 м над морското равнище в най-ниската, централна част, до около 860-890 м по най-високите места. На югозапад граничи с ловния резерват „Арамлиец“. Водните ресурси в землището му се осигуряват от притока на река Тополница – река Каменишка, както и от многобройните потоци, голяма част от които пресъхват през горещия летен сезон. Основният поминък на населението е скотовъдство и земеделие. С успех в село Каменица и махалите около него се отглеждат ръж, пшеница, картофи, царевица, грах, фасул, повечето сортове ябълки, круши, сливи, орехи. Сравнително високата му надморска височина предопределя късното падане на слани (случва се и до края на май), което оказва неблагоприятно въздействие върху по-южните и топлолюбиви култури, като вишна, кайсия, праскова, касис, малини, бадеми, някои сортове череши. В зеленчукопроизводството, при наличие на парници или засаждане на по-къснозреещи видове, дават добри добиви доматите, пипера, краставиците. Природните дадености на региона са подходящи за пчеларство, гъбарство и билкосъбиране. Лозарството не е добре развито, но за домашни нужди почти всяка къща разполага с вдигнати лозници. В селото има действаща ловна дружинка и работещо читалище, малко улици са асфалтирани, а къщите – водоснабдени и електрифицирани. Буковите гори наоколо осигуряват приятна планинска прохлада през летните месеци. Поради местонахождението му, а и заради непосредствената близост до ловния резерват Арамлиец, в селото има подходящи условия за ловен туризъм. За любителите рибари, в радиус от около 12-15 километра има два микроязовира и няколко бента по течението на река Тополница. Най-близката обществена минерална баня е в село Поибрене, отдалечено на 20 километра. Населението на село Каменица е чисто българско.

История[редактиране | редактиране на кода]

Край селото има останки от антична крепост и еднокорабна църква от V-VI век.[2]

Населението на село Каменица участва в Априлското въстание. Това е единственото село в Средногорието, което се е самозапалило в съответствие с решенията в Оборище. От селото има участвали и загинали в Междусъюзническата война.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

  • Християнство.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Чешмата на дядо Луко „1300 години България“.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Димитров, Димитър. Християнските храмове по българските земи I-IX век. София, Фондация „Покров Богородичен“, 2013. ISBN 978-954-2972-17-4. с. 79.