Камилионер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Камилионер
Chamillionaire
американски музикант
Роден
28 ноември 1979 г. (44 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимChamillionaire
Стилхип-хоп
Инструментивокал
Активностот 1997 г.
ЛейбълUniversal Records

Уебсайт
Камилионер в Общомедия
Камилионер (вдясно)
Американският рапър в интервю

Камилионер, чието рождено име е Хакийм Серики (на английски: Chamillionaire, Hakeem Seriki), е американски рапър от нигерийски произход. Роден е на 28 ноември 1979 г. в Хюстън, Тексас. Освен певец, той е и главен изпълнителен директор на Камилитъри Ентертейнмънт, звукозаписна компания под шапката на Юнивърсъл Рекърдс. През 2007 г. печели Грами в категорията Най-добро рап изпълнение на дует или група за песента Ridin', която изпълнява заедно с Крейзи Боун. Камилионер използва и други псевдоними: Chamillion, Chamil, Cham, King Koopa, The Mixtape Messiah, The Truth From Texas, Color Changin' Lizard, Chamillionator, Chamillitary Five Star General, Chamillitary Mayne.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Камилионер е най-голямото дете в семейство на мюсюлманин и християнка. Изучава и двете религии, а се определя като християнин.[1] Още от ранна възраст работи на различни места, за да помага финансово на семейството – товари камиони, транспортира кръв и урина за медицинска лаборатория, раздава рекламни листовки и др.

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Камилионер започва да записва микстейпове през 1998 г.[2] По това време той работи заедно с Пол Уол. Двамата се запознават с популярния хюстънски диджей Майкъл Уотс и успяват да го убедят да участват с фрийстайл в едно негово предаване по местна радиостанция. Изпълнението им се харесва на Уотс и той ги включва и в други свои микстейпове. В крайна сметка Камилионер и Пол Уол подписват с Суишахаус, музикална компания, основана от Майкъл Уотс и Слим Тъг. Камилионер и Пол Уол продължават да издават микстейп дискове, а през 1999 г. основават групата The Color Changin' Click, в която освен тях влизат Лю Хоук, 50/50 Туин, Расак (по-малък брат на Камилионер) и Йънг Ро. През 2002 г. Камилионер и Пол Уол издават общ албум, Get Ya Mind Correct, който се продава в над 150.000 копия и е считан за един от най-добрите индипендънт (без подкрепата на голяма звукозаписна компания) албуми на годината. По-късно Камилионер напуска Суишахаус и през 2004 г. основава лейбъла Камилитъри Ентертейнмънт.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Основна статия: Дискография на Камилионер

2005: The Sound Of Revenge[редактиране | редактиране на кода]

Основна статия: The Sound of Revenge

Първият солов албум на Камилионер – The Sound of Revenge – излиза на пазара през месец ноември 2005 г. Само през първата седмица в САЩ са продадени 130 хил. копия на албума, а общият брой продажби там достига 1,5 милиона, което му отрежда платинен статус. The Sound Of Revenge достига десета позиция в класацията за албуми в САЩ и 12-а в Обединеното кралство. Вторият сингъл от албума – Ridin' – спечелва на Камилионер награда Грами за Най-добро рап изпълнение на дует или група и наградата на МТВ за най-добър клип. Другите сингли са Turn It Up и Grown and Sexy.

2007: Ultimate Victory[редактиране | редактиране на кода]

Основна статия: Ultimate Victory

Следващият солов албум – Ultimate Victory – се появява през септември 2007 г. Единствените сингли са Hip Hop Police и Won't Let You Down.

2009: Venom (Отменен)[редактиране | редактиране на кода]

Venom е обявен като трети солов албум на рапъра Chamillionaire. Първият сингъл е „Creepin Solo“ с Ludacris. На 3 юни Chamillionaire обявява, че албумът няма да бъде издаден и Mixtape Messiah 7 ще бъде последната от поредицата Mixtape Messiah. След това на 5 юни след много слухове че рапърът ще прекрати кариерата си, Chamillionaire обяви, че Venom няма да бъде издаден, но на негово място ще има нов трети студиен албум и кариерата му ще продължи.

Гост участия[редактиране | редактиране на кода]

Камилионер работи съвместно с редица популярни имена в жанра. Той участва в песни на Сиара, Джейми Фокс, Икзибит, Кристина Агилера, Ар Кели, Уайклеф Жан и др.

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Награди Категория Песен/Албум Година Резултат
Американски музикални награди Най-добър дебют 2006 Номинация
Награди БЕТ Най-добър дебют 2006 Номинация
Награди БЕТ за хип-хоп Песен на годината Ridin' 2006 Номинация
Награди БЕТ за хип-хоп Дебютант на годината 2006 Спечелена
Награди БЕТ за хип-хоп Hip Hop MVP 2006 Номинация
Награди БЕТ за хип-хоп Най-добър дует Ridin' с Крейзи Боун 2006 Номинация
Награди БЕТ за хип-хоп Награда на публиката (Wireless People's Champ) 2006 Спечелена
Dirty Awards Most Bootlegged CD The Sound of Revenge 2006 Номинация
Dirty Awards Dirty Song of the Year Ridin' 2006 Номинация
Dirty Awards Best New Dirty 2006 Номинация
MtvU Woodie Awards The Breaking Woodie (Най-добър дебют) 2006 Номинация
Музикални награди на МТВ Най-добър рап клип Ridin' 2006 Спечелена
Награди на списание Озоун Най-добър клип Ridin' 2006 Спечелена
Пийпълс Чойс Любима хип-хоп песен Ridin' 2006 Номинация
Световни музикални награди Най-добър рап или хип-хоп певец 2006 Номинация
Грами Най-добро рап изпълнение на дует или група Ridin' 2007 Спечелена
Грами Най-добра рап песен Ridin' 2007 Номинация
World Of Rap Award Рингтон на годината Ridin' 2007 Спечелена
Награди БЕТ за хип-хоп Най-добър хип-хоп клип на годината Hip Hop Police 2007 Номинация

Източници[редактиране | редактиране на кода]