Карвина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карвина
Karviná
— статутарен град —
Знаме
      
Герб
Масариковият площад със сградата на кметството
Масариковият площад със сградата на кметството
Страна Чехия
КрайМоравско-силезки край
ОкръгКарвина
Площ57,49 km²
Надм. височина221 m
НаселениеПонижение 55 163[1] души (2016)
КметЯн Волф (ČSSD)
Първо споменаване1268 г.
Пощенски код733 01, 733 24, 735 06, 734 01
МПС кодT
Официален сайтwww.karvina.cz
Карвина в Общомедия

Карвина (на чешки: Karviná (по-старо изписване – Karvinná), на полски: Karwina; на немски: Karwin[2]) е статутарен град в Моравско-силезкия край на Чешката република, в историческите земи на Чешка Силезия. Градът е разположен на река Олше, на 18 km източно от административния център Острава. Населението му е 55 163 жители (2016), а площта му е 57,49 km². Намира се на 221 m надморска височина. В града живеят словашки и полски малцинства.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 19 век Карвина е незначително село в Тешинска Силезия, което се намира в близост до важния град Фрищат. Откриването на въглища в района довежда до бързото развитие на Карвина и околните села, и построяването на железопътни линии. След разделянето на Тешинска Силезия през 1920 г. то става част от Чехословакия като основен миннодобивен център на страната. През 1923 г. Калвина придобива права на град. През октомври 1938 г. е анексиран от Полша, заедно с цялата област Заолже, а по време на Втората световна война е част от нацистка Германия.

През 1944 г. Карвина, Фрищат и околните села Лазне Дарков, Рай и Старе Место са обединени в един град под името Карвина-Фрищат. За герб е избран герба на Фрищат, който на практика оттогава остава историческия център на съвременния индустриален град. След Втората световна война, когато районът отново става част от Чехословакия, от името му отпада втората, немска част. По-късно към Карвина е присъединено и село Лоуки над Олши.

Периодът след войната се характеризира с икономическа ориентация към тежката промишленост. Понастоящем градът все още е силно зависим от тежката индустрия, но бавно се престуктурира и развива други икономически дейности. Карвина е център на образованието в района с голям избор от специализирани средни училища и особено с Търговския факултет към Силезкия университет в Опава. През 1995 г. Карвина става статутарен град.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Кадастър на Карвина

Карвина е разделен на шест кадастрални земи, на които са разположени 9 градски части:

Градските части са наречени „Карвина-част“;[3] понякога се използва тяхното номериране:

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Карвина е университетски град. Тук е разположен Търговския факултет на Силезкия университет в Опава. Градът има няколко средни училища: гимназия, средно техническо училище, търговска академия, училище за медицински сестри и др. Освен средните училища тук има също начални училища и детски градини.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]