Шарл III (Франция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Карл Прости)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Портрет на Шарл III Простоватия Жан Тилет (Национална библиотека Франция), réalisé d'après la statue de l'église Saint-Fursy de Péronne.

Шарл III Простовати (на френски: Charles III, le Simple, 879 – 929) е крал на Франция от Каролингската династия, управлявал от 898 до 922 г. Шарл е син на Луи II и втората му съпруга Аделаида от Фриули.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Провъзгласяване на Шарл за крал[редактиране | редактиране на кода]

Когато е на пет години, умира неговият по-голям полубрат крал Карломан II (866–884). В годините на малолетието му, графовете се стремят да вземат всеки от другия в неумерена алчност, и всеки заграбва каквото може. Никой не се грижи за краля и за охрана на кралството. В това време норманите жестоко грабят крайбрежните области. Накрая, синьорите започват да се съвещават, за да изберат крал, и, тъй като Шарл е малък, предават престола на графът на Париж Одо. Но не всички приемат този избор. Фулкон, архиепископ на Реймс, обявява Одо за узурпатор и 28 януари 893 година в абатство Сен Реми тържествено помазва Шарл и го провъзгласява за крал.

Война с Одо Парижки[редактиране | редактиране на кода]

В започналата след това война победата е за Одо. Той завзема Реймс и отблъснал Шарл в Лотарингия. Шарл мисли да извика норманите, но Фулкон спира гибелната идея. В 897 г. противниците се помиряват. Одо приема Шарл прощава на неговите привърженици и му предал Лаон. Договарят се, че Шарл наследява бездетния Одо. След година Одо умира (вероятно убит), и Шарл безпрепятствено получава престола.

Кралството му включва териториите на днешна Франция, въпреки че той е принуден да отстъпи Нормандия на викингите. През 922 г. недоволни барони обявяват Робер I, брат на Одо, за крал. В битката при Соасон (923) Робер е убит, но и Шарл е победен. За крал е обявен владетелят на Бургундия Раул, а Шарл е затворен в затвора в Перон, където умира на 7 октомври 929 г. Синът му по-късно е коронясан като Луи IV.

Одо крал на Франция (898 – 922) Робер I