Каролин Христова-Бакърджиева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Каролин Христов-Бакърджиев
американска изкуствоведка
През 2010 година
През 2010 година

Родена
Риджууд, щ. Ню Джърси, САЩ
Научна дейност
Област изкуствознание
Образование Пизански университет

Каролин Христов-Бакърджиев (Carolyn Christov-Bakargiev) е кураторка и изкуствоведка от българско-италиански произход, с гражданство на САЩ и Италия.

Според съобщение на агенция Ройтерс, цитирана от БТА[1] тя е на първо място в класацията на британското списание „Арт ривю“ на най-влиятелните хора в съвременното изкуство за 2012 г.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 2 декември 1957 г. в Риджууд (Ridgewood), щата Ню Джърси, САЩ в семейството на български емигрант лекар и италианска археоложка, оженили се по време на следването им в Торино, Италия. Каролин е омъжена за италиански художник и има 2 дъщери.

След средното си образование от френски лицей във Вашингтон завършва „История на изкуството“ и „Литература“ в Пизанския университет като laurea cum laude (с отличие) през 1981 г.

До 1999 г. работи като куратор на свободна практика и организира изложби в много страни по света. От 1999 до 2001 г. е старши куратор на изложбите в Центъра за съвременно изкуство P.S.1 в Ню Йорк. Понастоящем е главен куратор в Музея за съвременно изкуство Castello di Rivoli в Торино.

През 2008 г. е художествен директор на 16-тото биенале на съвременното изкуство в Сидни, което е най-значимият подобен форум в Австралия. На 3 декември 2008 г. е избрана за куратор на 13-та художествена изложба „Документа“, която се провежда през 2012 г. в град Касел, Германия.

Като арт критик Христов-Бакърджиев е автор и съавтор на множество изследвания на творчеството на съвременни артисти като художниците Уилям Кентридж, Марио Мерц, Франц Клайн, Родни Греъм и Фабио Маури, фотографите Уили Дохърти и Мирослав Тихи, скулпторите Джими Дърам и Михаел Раковиц, авторите на арт инсталации Джанет Кардиф и Пиер Юг.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Гергана Мишева, „Американка с баща българин е най-влиятелна в съвременното изкуство“, dnes.dir.bg, 18 октомври 2012 г.
  2. Anita Singh, „Russian Punk Trio Pussy Riot Makes List Of 100 Most Powerful People In Art“, Business Insider, Oct. 19, 2012 ((en))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]