Карфи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карфи
Καρφί
Изглед от юг по върховете Карфи (вляво) и Микри Копрана (вдясно)
Изглед от юг по върховете Карфи (вляво) и Микри Копрана (вдясно)
Местоположение
35.2183° с. ш. 25.4731° и. д.
Карфи
Местоположение в Крит
Страна Гърция
ОбластКрит
Археология
Видград
Периодок. 1100 – ок. 700 г.пр.н.е.
Култураминойска цивилизация
Карфи в Общомедия

Карфи (на гръцки: Καρφί) е археологически обект високо в планината Дикти в източната част на остров Крит, Гърция. Древното име на селището не е достигнало до нас, а съвременното Карфи (в превод „нокът“) е по името на съседния връх, издаден във формата на нокът, когато се погледне откъм север.[1]

Този все още слабо изучен археологически обект възниква със западането на минойската цивилизация при нахлуването на войнствените дорийци около 1100 г.пр.н.е. и по нещо напомня за Мачу Пикчу в Перу.[2] Разположен е на около 1100 m надморска височина над платото Ласити, където са изтласкани местните жители – на труднодостъпни места далеч от нашествениците. Вероятно преди това върхът е бил свещено място, а в късния период на минойската цивилизация тук намират убежище коренните жители на острова и изграждат селище. На това изолирано място градът им съществува около 400 години след завладяването на острова от дорийците.

В Карфи са проведени археологически разкопки през 1937 и 1939 г. и са открити останки от едноетажни жилищни сгради, павирани улици, светилище с множество оброчни фигурки, а в близост до двата извора има две гробища и двадесет и една малки гробници.[3][4] Археологът Суиндейл смята, че е разкопана едва 1/3 от обекта.[5]

Учените смятат, че населението на селището е наброявало около 3500 души и се е изхранвало с животновъдство и лов, както и с добив на маслини, но от много по-ниска височина от самото селище.[6] Мястото е защитено от северния вятър и е могло да бъде обитавано целогодишно, въпреки че в зимния сезон не е било приятно място за живеене.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Karphi. A desperate setting for a desperate people
  2. Cadogan, Gerald. 1992. „Karphi.“ In The Aerial Atlas of Ancient Crete, edited by J. Wilson Myers, Eleanor Emlen Myers, and Gerald Cadogan, pp. 116 – 119. Los Angeles, CA: University of California Press, 1992.
  3. Karphi. A desperate setting for a desperate people
  4. „Ritual activity at Karphi, a reappraisal“ by Leslie Preston Day in „Archaeologies of Cult“, Hesperia Supplement 42 2009.
  5. Karphi. A desperate setting for a desperate people
  6. Karphi. A desperate setting for a desperate people