Дикти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дикти
Ανάβαση Σπαθί 5.jpg
Greece relief location map.jpg
35.1167° с. ш. 25.5° и. д.
Местоположение на картата на Гърция
Общи данни
МестоположениеFlag of Greece.svg Гърция
Най-висок връхСпати
Надм. височина2148 m
Дикти в Общомедия

Дѝкти (на гръцки: Δίκτη) е планина в източната част на остров Крит, Гърция. В административно отношение попада в областна единица Ласити.

Най-високият ѝ връх е Спати с височина 2148 m като още два върха се извисяват над 2000 m - Афендис Христос (2141 m) и Лазарос (2085 m).

В планината е разположено платото Ласити, едно от най-плодородните места в Гърция, на което се отглеждат ябълки, череши, вишни, круши, орехи, бадеми, шам фъстък и др. Освен него има и няколко други по-малки плата - Лимнакаро, Катаро, Лапатос, Омалос, Ерганос, Мари, Нисимос.[1]

В Дикти може да се посети известната Диктинска пещера, позната също и като Психро по името на едноименното село, намиращо се в близост до нея. Според митологията в тази пещера Рея скрила новородения Зевс от баща му Кронос, който имал навика да изяжда децата си, за да не застраши някое от тях властта му. Всеки път, когато Зевс плачел, стражите пред пещерата силно удряли щитовете си, за да заглушат шума и титанът да не чуе детския плач.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Растителният свят е представен от каменен дъб, ела, бор, грипа, обикновен кипарис и др., а сред по-интересните представители на животинския свят тук могат да се наблюдават белоглав лешояд, брадат лешояд, сокол скитник, червеноклюна гарга. Голяма заплаха за екосистемата са честите горски пожари. И трите най-унищожителни пожара в Гърция в периода 1980-2008 г. (на 28 август 1983, на 24 юли 1993 и на 17 август 1994 г.) засягат югоизточния дял на Дикти като специално този от 1994 г. нанася огромни щети на площ от 70 000 акра горски масиви.[2] Проблемът идва и от факта, че по тези места с малко валежи, силни сезонни ветрове през втората половина на лятото и екстензивно животновъдство обновяването на горите се извършва много бавно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]