Качулат синигер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Качулат синигер
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Врабчоподобни (Passeriformes)
семейство:Синигерови (Paridae)
род:Lophophanes
вид:Качулат синигер (L. cristatus)
Научно наименование
(Linnaeus, 1758)
Разпространение
Синоними
Качулат синигер в Общомедия
[ редактиране ]

Европейският качулат синигер, или просто качулат синигер (Lophophanes cristatus) (по-рано Parus cristatus), е птица от семейство Синигерови Paridae. Той е широко разпространен и в иглолистни гори в Централна и Северна Европа и в широколистни гори във Франция и на Иберийския полуостров. Среща се и в България. Във Великобритания той е ограничен главно до древните борови гори на Инвърнес и Стратспей в Шотландия и рядко се отклонява далеч от своите преследвания. В Англия са наблюдавани няколко вида качулат синигер. Той е постоянен вид и повечето индивиди не мигрират.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на тялото му е 10 – 12 cm. На главата си носи ясно изразена качулка, гърлото му е черно, а горната част на крилете и гърбът – кафеникави. Гърдите и коремът са с бял цвят.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

В България е с петнисто разпространение, свързано с иглолистния пояс във високите части на Рила, Пирин, Славянка, Западните Родопи и Витоша, както и в Западна и Централна Стара планина, където поради липсата на същински иглолистен пояс, разпространението е по – разпръснато.

Широко разпространен в иглолистните гори в Централна и Северна Европа и в широколистните гори във Франция и Иберийския полуостров. Във Великобритания се ограничава главно до древните борови гори на Инвърнес и Стратспей в Шотландия, и много рядко се отклонява от своите убежища. Постоянно пребиваващ, повечето индивиди не мигрират.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Храни се с насекоми (включително гъсеници) и семена.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lophophanes cristatus (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)