Квинт Касий Лонгин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Квинт Касий Лонгин (Quintus Cassius Longinus; † 47 пр.н.е.) е политик на Римската република през 1 век пр.н.е. Произлиза от фамилията Касии. Син е на един Гай Касий. [1] Брат или братовчед е на убийеца на Цезар Гай Касий Лонгин. [2]

От 57 пр.н.е. до смъртта си Квинт Касий Лонгин е авгур. 55 пр.н.е. e магистър на Монетния двор. 54 пр.н.е. е квестор при Гней Помпей Магн в Далечна Испания.

През 49 пр.н.е. той става народен трибун с колега Марк Антоний. Малко преди избухването на Гражданската война е на страната на Гай Юлий Цезар. Двамата с Марк Антоний се стремят да защитават Цезар пред Сената. На сенатското заседание на 7 януари 49 пр.н.е. (предюлианиски) на двамата народни трибуни се пречи и те бягат от Рим в Ариминум при техния патрон, при когото пристигат малко след като бил пресякъл Рубикон. Цезар представя двамата на войниците си и отваря войната.[3] Касий придружава Цезар в Испания, за да се бие там против войските на помпеанците. Касий остава в Испания от 49 до 47 пр.н.е. с пропреторски империум като управител на Иберийския полуостров.[4] Там е отново грабещт и предизвиква бунтове на два легиона, така че той извиква на помощ мавретанския цар Богуд и Марк Емилий Лепид. Когато иска заедно с богатствата си през 47 пр.н.е. да напусне Испания, започва буря. Той се преобръща на устието на Ебро и загубва жиовота си.

Баща е вероятно на Квинт Касий Лонгин (легат 48 пр.н.е. в Испания).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. CIL 1986, 369.[неработеща препратка]
  2. Karl-Ludwig Elvers: Cassius [I 16]). In: Der Neue Pauly (DNP). Band 2, Metzler, Stuttgart 1997, ISBN 3-476-01472-X, Sp. 1011.
  3. Юлий Цезар, De bello civili 71, 7.. Luciano Canfora, Caesar, dt. München 2001, S. 148-155.
  4. Цезар, Alexandrinischer Krieg 48-64; u. a