Квинт Помпей Руф (народен трибун 52 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Квинт Помпей Руф.

Квинт Помпей Руф (Quintus Pompeius Rufus) e политик на късната Римска република.

Помпей Руф е син на Квинт Помпей Руф и Корнелия Сула, най-възрастната дъщеря на Луций Корнелий Сула. Баща му е убит при неспокойствията 88 пр.н.е. Брат е на Помпея, която е известно време втората съпруга на Гай юлий Цезар.

Помпей Руфе през 55 и 59 пр.н.е. Магистър на Монетния двор (tresvir monetalis) и поставя на монети портретите на дядовците си Сула и Квинт Помпей Руф, които заедно са консули през 88 пр.н.е. През 54 пр.н.е. обвинява избрания за консул Марк Валерий Месала Руф в изборна измама.

През 52 пр.н.е. Помпей Руф e народен трибун. Когато Публий Клодий Пулхер e убит при улични битки от хората на Тит Аний Мило, той заедно с други народни трибуни разпалва народни недоволствия. В разрасналата се анархия избират Гней Помпей Магнус за единствен консул. Той му помага да се възвърне реда, при което Мило е изпратен в изгнание.

През декември 52 пр.н.е. Помпей Руф е обвинен от Марк Целий Руф в побуда за неподчинение (de vi). След осъждането му да напусне Рим трябва да отиде в изгнание в Баули в Кампания. Следващата година, 51 пр.н.е., се разпространява фалшивият слух, че е убил Цицерон. След това не се споменава повече.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Marieluise Deißmann-Merten: Pompeius I. 6. In: Der Kleine Pauly (KlP). Band 4, Stuttgart 1972, Sp. 1028.