Кирил Петрушев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кирил Петрушев
Кирил Петрушев
югославски политик
Роден
Починал

Кирил Петрушев (на македонска литературна норма: Кирил Петрушев) е югославски политик, пръв министър на вътрешните работи на Демократична федерална Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в гевгелийската паланка Богданци. В 1914 година се включва в македонското революционно движение.[1] По време на Първата световна война емигрира в България, но след Септемврийското въстание от 1923 година се връща в Югославия. Активно се включва в синдикалното движение.

По-късно става член на Инициативния комитет за свикване на АСНОМ и е част от тричленната македонска делегация, която през май 1944 г. заминава за остров Вис, за да се срещне с Йосип Броз Тито. След връщането си във Вардарска Македония участва в първото заседание на АСНОМ, на което е избран за член на президиума като повереник (министър) за вътрешните работи. Политически е близък до позициите на Методи Андонов - Ченто.

През 1944 г. Петрушев става член на Комунистическата партия на Македония.

При съставянето на първото правителство на Демократична федерална Македония на 16 април 1945 г. Петрушев е избран за министър на вътрешните работи,[2] но не остава дълго на този ключов пост. След по-малко от година, на 11 февруари 1946 г. е преместен за министър на строителството,[3] а на 18 април 1946 г. - за министър на труда.[4] Отстранен е от правителството на 26 октомври 1948 г.[5]

През 1948 г. поради неговата подкрепа за Резолюцията на Информбюрото той е изключен от КПМ, освободен от всички постове и пенсиониран[6].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония