Резолюция на Информбюро за ЮКП

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Резолюция на Информбюро)
„Резолюция на Информбюро за ЮКП“
АвторКоминформбюро
Първо издание28 юни 1948 г.
Оригинален езикбългарски
ЖанрРезолюция

Резолюцията на Информбюрото (на сръбски: Резолуција Информбироа или Rezolucija Informbiroa) е резолюция на международната организация Комунистическо информационно бюро от 28 юни 1948 г., довела до скъсването на отношенията между комунистическите ръководители на Югославия – Тито и на Съветския съюз – Сталин.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Резолюцията осъжда ръководството на Югославската комунистическа партия, като според нея тя „провежда в основните въпроси на външната и вътрешната политика неправилна линия, която представлява отклонение от марксизма-ленинизма...и ЦК на ВКП (б) взима инициативата за разобличаване на неправилната политика на другарите Тито, Кардел, Джилас и Ранкович[1].

В резултат на това ЮКП е изключена от Коминфорбюрото, а Югославия излиза от съветската сфера на влияние, като развива своя собствена идеология наречена титовизъм.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

В резултат на това в ЮКП започва чистка на одобряващите Резолюцията, а в комунистическите партии в Източна Европа – на партийни кадри с обвинението, че са „титовисти“.

В Социалистическа република Македония множество бивши дейци на ВМРО (обединена) и комунисти изпадат в немилост. Сред тях са Кирил Петрушев и Бане Андреев, които са изключени от Комунистическата партия на Македония и пенсионирани, Павел Шатев, изолиран след резолюцията, Джафер Кодра е свален от поста си на министър, Мире Анастасов, Никола Вражалски, Димче Аджимитрески, Мино Богданов, Владо Макеларски, Трайко Мишковски, Неджат Аголи и други са изпратени в Голи Оток.

В периода 1948 – 1963 г. в Социалистическа република Македония са регистрирани 2662 лица, като привърженици на резолюцията. От всички арестувани и осъдени лица 5,42 % или 883 души са от Македония[2].

В България множество дейци на Българската комунистическа партия са съдени като титовисти и изпратени в Белене. Сред тях са делегатите на Първото заседание на АСНОМ Атанас Атанасов и Васил Василев. Георги Мадолев и Кръстьо Стойчев са пенсионирани и освободени от всички постове. По процеса на Трайчо Костов в България са обвинени като сътрудници и шпиони на Тито Трайчо Костов, Васил Ивановски, Илия Баялцалиев и Благой Хаджипанзов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Текст на резолюцията на руски език
  2. „Голооточка трилогија“, книга 2, 174 – 175 стр. во Димче Најчески „Голооточки сведоштва“, Скопје, 2002, книга втора, 218 стр.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]