Китайски алигатор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
китайски алигатор
Alligator sinensis specimen.jpg
Природозащитен статут
Status iucn2.3 CR bg.svg
Критично застрашен
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Reptilia Влечуги
разред: Crocodilia Крокодили
семейство: Alligatoridae Алигаторови
род: Alligator Алигатори
вид: Alligator
sinensis
Китайски
алигатор
Научно наименование
Уикивидове Alligator sinensis
[[Albert-Auguste Fauvel|]], 1879
Разпространение
Alligator sinensis Distribution.png
Разпространение на Alligator sinensis
китайски алигатор в Общомедия

Китайският алигатор (Alligator sinensis) е един от двата съвременни представителя на род алигатор от семейство Алигаторови (Alligatoridae). Среща се единствено в Китай и затова е наречен по този начин. В сравнение с другия представител на същия род - американски алигатор (Alligator mississippiensis), китайският е по-дребен и достига средно на дължина до около 1,5 m

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално е бил разпространен широко в Китай, но съвременният му ареал е стеснен значително до около 200 индивида (от които само 50 полово зрели) в различни блата на река Яндзъ в провинциите Дзянсу, Джедзян и Анхой. Стесняването на естественото му обитание е вследствие на използването на земите за земеделие и тровенето на гризачи (мъртвите биват поглъщани от алигаторите). Много малко гнезда на китайски алигатори се откриват всяка година, и единствено процент от тях дават ново поколение.

Природозащитен статут[редактиране | редактиране на кода]

Китайският алигатор е критично застрашен вид според IUCN[1]. Съгласно конвенцията за международна търговия с изчезващи видове от дивата флора и фауна, търговията и износа на китайският алигатор е сериозно ограничен. Въпреки тези мерки, числеността му намалява. Усилията за опазването му са насочени в реинтродуциране към естествена среда на животни отглеждани в изкуствени условия, но опитите от подобен род нямат голям успех.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Crocodile Specialist Group. Alligator sinensis. // Червен списък на застрашените видове 2006. IUCN, 1996. Посетен на 11 May 2006. Listed as Critically Endangered (CR A1c, D v2.3)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Съвременни преставители на разред Крокодили (Crocodilia)
Крокодил