Крокодил на Мореле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крокодил на Мореле
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
(без ранг):Архозавроморфи (Archosauromorpha)
(без ранг):Архозаври (Archosauria)
(без ранг):Псевдозухии (Pseudosuchia)
разред:Крокодили (Crocodilia)
семейство:Крокодилови (Crocodylidae)
род:Същински крокодили (Crocodylus)
вид:Крокодил на Мореле (C. moreletii)
Научно наименование
(Duméril & Bibron, 1851)
Разпространение
Крокодил на Мореле в Общомедия
[ редактиране ]

Крокодил на Мореле (Crocodylus moreletii) или централноамерикански крокодил е един от видовете от семейство крокодили. Наречен е така по името на френския биолог Мореле, който открива този вид през 1850 г. по време на своя експедиция в Белиз.

Ареал[редактиране | редактиране на кода]

Крокодилът на Мореле обитава сладководни басейни. Разпространен е в езерата, блатата и реките на Централна Америка. Среща се в най-южните части на Мексико и в Белиз, Гватемала, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика, Ел Салвадор и Панама.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Женските крокодили от този вид снасят обикновено между 30 и 50 яйца. Интересно е гнездото – то е доста обширно, като е почти кръгло и е с диаметър над 3 метра. Майката го охранява в продължение на 80 дни, след които се излюпят малките. В уста женската ги пренася до водата и бди над тях през първите седмици, след което те стават самостоятелни.

Възрастните крокодили на Мореле достигат дължина 4 метра, но се срещат и индивиди, дълги над 5 метра. Плячка на тези влечуги стават риби, птици, земноводни, влечуги, маймуни, елени, глигани и др. Сравнително рядко напада хора, но може да го направи, ако е гладен или когато територията му бъде нарушена.

Популация[редактиране | редактиране на кода]

Няма точна статистика за броя на този вид крокодили, но се счита, че наброяват около 20000. Поради ценната си кожа са били често преследвани от бракониери, което е намалило броя им значително, но е с тенденция на възстановяване поради успешната дейност на природозащитните организации. Има лоша слава (макар броят на хората, убити от влечугите да е неясен) и това е породено от все по-настъпателното навлизане на жителите в ареала на крокодилите, причина за което е бързо растящото население на региона.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Crocodylus moreletii (Duméril & Bibron, 1851). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)