Черен кайман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Черен кайман
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
(без ранг):Архозавроморфи (Archosauromorpha)
(без ранг):Архозаври (Archosauria)
(без ранг):Псевдозухии (Pseudosuchia)
разред:Крокодили (Crocodilia)
семейство:Алигаторови (Alligatoridae)
род:Melanosuchus
вид:Черен кайман (M. niger)
Научно наименование
Gray, 1862
(Spix, 1825)
Разпространение
Черен кайман в Общомедия
[ редактиране ]

Черният кайман (Melanosuchus niger) е най-едрият представител на семейство алигатори и един от четирите вида най-големи крокодили в света, заедно със соленоводния крокодил, нилския крокодил и гавиалът. Обитава сладки води, но се среща и в слабо солени като например района около делтата на Амазонка и тази на река Токантинс.

Разпространение и особености[редактиране | редактиране на кода]

Черният кайман като цяло е разпространен в басейна на река Амазонка, а също и на Ориноко и Пантанал. Ареалът му обхваща териториите на Бразилия, Суринам, Френска Гвиана, Гаяна, Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Парагвай. Среща се в реки, езера и блата, но също и в слабо солени води в района на делтата на Амазонка, където е забелязван и на 300 км източно от Маражо – най-големия остров в делтата, в открития океан. Това се дължи на факта, че като най-пълноводна река в света Амазонка влива толкова голямо количество вода в световния океан (до 40% от световния речен отток), че в района на делтата и на 300 км навътре в океана водата е много слабо засолена, а отделни участъци са сладководни.

Черният кайман е най-едрият представител на семейство Алигаторови. Възрастните индивиди достигат дължина 7 метра и тегло до 1000 кг. Най-едрият рекорден по размери черен кайман е дълъг 7,7 метра и с тегло 1310 кг. По неофициални данни съществуват и индивиди, дълги 10 метра. По своите размери се доближава до най-едрия на планетата соленоводен крокодил и е второто най-голямо влечуго в света.

Менюто на черните каймани включва риби, влечуги, птици, маймуни, но и едри животни като тапири, елени, капибари, глигани, а също и акули, делфини и ламантини, срещащи се в Амазонка.

Често напада и хора. В някои райони, където се развива животновъдство в близост до водни басейни, нерядко плячка на каймана стават и домашни животни – бикове, крави, кози, кучета и др.

Развитие и размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Черните каймани също са намалели на брой вследствие бракониерството и унищожаването на горите, но тяхната популация е сравнително стабилна, тъй като обитават преди всичко Амазония, която е рядко населен район.

След оплождането женските снасят между 50 и 60 яйца, които се снасят в гнездо, широко до 2 метра. След 3 месеца малките се излюпват. Майката ги пренася в уста до водата, откъдето започва техният живот. Първоначално се хранят с водни или доближили водата насекоми, а като пораснат, в менюто им ще влизат и големи животни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Melanosuchus niger (Spix, 1825). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)