Клара Добрев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
д-р Клара Добрев
унгарски политик

Родена

Образование Будапещенски университет
Семейство
Съпруг Ференц Дюрчан

Уебсайт www.dobrevklara.hu
д-р Клара Добрев в Общомедия

Клара Добрев (на унгарски: Dobrev Klára) е унгарски политик, съпруга на министър-председател на Унгария Ференц Дюрчан.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Д-р Клара Добрев е родена на 2 февруари 1972 г. в София, България.

Майка ѝ е Пирошка Апро, унгарски търговски съветник в София през 1970-те години, дъщеря на дългогодишния член на Политбюро на Унгарската социалистическа работническа партия Антал Апро.

През 1997 г. завършва висше образование в Будапеща, специалност право. Придобила е научната степен доктор. Преподава финансово право в будапещенския университет ЕЛТЕ.

Между 1995 и 1997 г. работи като секретар във финансовото министерство на Унгария, от 1997 до 2002 г. – във фирмите на съпруга си.

Женена е за унгарския министър-председател Ференц Дюрчан. Има 3 деца. Възпитава и децата на съпруга си от предишните му 2 брака.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

От 1994 г. е член на Унгарската социалистическа партия. На местните избори през 1994 е личен секретар на социалистическия кандидат за поста главен кмет на Будапеща. През 2001 – 2002 г. е шеф на предизборния щаб на Петер Медеши, министър-председател на Унгария между 2002 – 2004 г.

От 2002 до 2004 г. е заместник-председател на Службата за фондове от Европейския съюз към унгарското правителство. След избиране на съпруга ѝ за министър-председател подава оставка.