Кобилица (връх)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кобилица
Карта
Местоположение
Част отШар
Надм. височина2528 m
Кобилица (връх) в Общомедия

Кобилица (на македонска литературна норма: Кобилица; на албански: Kobilicë) е връх в планината Шар, разположена на границата между Северна Македония и Косово. Височината му е 2528 m и се намира в централната част на главния рпланински рид, формиращ границата.

Кобилица е стръмен, остър конусообразен връх. Северните му ребра са скалисти и недостъпни.[1] Известен е с пирамидалната си форма и скалния ръб Трескавец и понякога е наричан Тетовския Матерхорн.

В своята книга „Материали по изучаванието на Македония“ българският революционер и етнограф Гьорче Петров пише:

„Кобилица е стръменъ съвършено гладъкъ правиленъ конусъ, до самия върхъ покритъ съ зелена морава. Вида на този върхъ, макаръ и да обхваща величественъ планински ландшафтъ, не е толкова значителенъ, колкото отъ върха на Люботрънъ, тъй като окрѫжающитѣ го върхове го ограничаватъ“.[2]

В самото подножие на върха, от западната му страна, се намира Шарският проход, по който се минава от Тетово за Призрен.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Иванов, Илия (състав.). География на Македония. I книга. Физическа география (Хорография и хидрография). 2 изд. София, Македонски младежки съюз, 1928. с. 29–30.
  2. Петров, Гьорче. Материали по изучванието на Македония. София, Печатница Вълков, 1896. с. 40.