Мало Яжинско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мало Яжинско езеро
Карта
Местоположение в Косово

Малото Яжинско езеро (на македонска литературна норма: Мало Јажинско Езеро, на албански: Liqeni i Vogël i Jazhincës, на сръбски: Мало Јажиначко језеро) е ледниково езеро в Шар планина, в нейния източен дял. Намира се на територията на Косово, близо до границата със Северна Македония.

Малото Яжинско езеро се намира близо до Големото.[1] Те са под връх Езерца (Езерска чука), в западното му подножие.[2] Съставят групата на Яжинските езера. Разположени са над село Яжинце, от което са получили името си.

Езерото е разположено в скалиста котловина, обградено е с големи скали, на надморска височина 2200 m. Размерите му са 43 m дължина и 29 m ширина, а обиколката му е 170 m. Дълбочината при пълноводие достига до 3 m.[3] Захранва се с вода от снеготопенето, както и от вътрешни извори, които са много студени,[4] и никога не пресъхва.[1] Водата е кристално чиста и прозрачна до дъното. В езерцето има и остров, който при ниско ниво на водата е полуостров.[4]

Наблизо са Блатешките езера, чиято дълбочина е към половин метър и са напълно прозрачни.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Шарпланински езера

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Jažinačka jezera na Šar planini // penzin.rs. 18.12.2013.
  2. Динчев, Евгений, Атанасов, Петър. Високите планини на Република Македония. Пътеводител. София, 1998. ISBN 954-8047-61-6. с. 38.
  3. Стефановски, Живко. Шар Планина. Напредок, Тетово. с. 50.
  4. а б Кривокапиќ, Душан. Шар-Планина. Белград, Туристичка Штампа, 1969.