Конопище (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Конопище
Konopiště
Изглед на замъка от страната на езерото
Изглед на замъка от страната на езерото
Карта
Местоположение в Konopiště
Информация
Страна Чехия
Терит. единицаСредночешки край,
окръг Бенешов
Местоположениекрай село Конопище (Чехия)
СтилГотика
Строителепископ
Тобиаш от Бенешов
Основаване13 век
СтатутОткрит за посещения
Конопище в Общомедия

Конопище (на чешки: Konopiště) е дворянски замък в Чехия, на около 40 km югоизточно от Прага, близо до град Бенешов.

История на замъка[редактиране | редактиране на кода]

Построен е през 13 век от епископ Тобиаш от Бенешов и представлява постройка в готически стил, която неколкократно е реконструирана през годините. Първоначално Конопище е построен по образец на френските замъци като мощна готическа крепост в правоъгълна форма с кръгли кули по ъглите, което дава възможност за максимално ефективна защита по време на обсада. Общо замъкът има 7 кули: 4 по ъглите, 1 в средата на северната стена и 2 в центъра на късите западна и източна стени. Укрепленията са допълнени от ров и земен вал.

Владетел на замъка до 1327 г. е родът Бенешовичи, когато преминава към знатната фамилия Щернберк, владееща тогава също така замъка Чески Щернберк, близо до Бенешов. През 17 век Щернберките преустрояват Конопище в късноготически, а после и в късноренесансов стил. По време на хуситските войни замъкът е подложен на продължителна обсада от кралските войски, продължила 17 месеца, и в 1468 г. е завладян от крал Иржи от Подебрад.

През 1648 г., в периода на Тридесетгодишната война, замъкът е завладян и разграбен от шведската армия, след което започва упадък. На проведен търг, негов собственик става чешкият дворянин Ян Йозеф Врътба. В началото на 18 века замъкът още един път е преустроен от фамилията Врътба в стил барок. Вместо подвижния мост е издигнат каменен мост, в източната кула е прорязан нов вход, височината на кулите е намалена до нивото на постройките на замъка, а е построен голям южен флигел.

Конопище от страната на градината на замъка

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]