Консковоля

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Консковола)
Консковоля
Końskowola
      
Герб
Изглед към централната част на селото
Изглед към централната част на селото
Страна Полша
ВойводствоЛюблинско войводство
ОкръгПулавски окръг
ОбщинаКонсковоля
Площ9,81 km²
Надм. височина162 m
Население2188 души (2004)
223 души/km²
КметСтанѝслав Голембьо̀вски
Основаване923 г.
Пощенски код24-130
Телефонен код(0048)81
МПС кодLPU
Официален сайтwww.konskowola.info.pl
Консковоля в Общомедия

Консковоля (на полски: Końskowola) е село в Югоизточна Полша, разположено между Пулави и Люблин, близо до Куров, на река Куровка. То е административен център на гмина Консковоля в състава на повят Пулави в Люблинското войводство. Населението на селото е 2188 души, по данни от 2004 г.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Буквално името на селището означава „Конска воля“, но името на селото идва от Вола – вид селище, и неговият основател – Ян Конински. Името Конинскавола е споменато през 1442 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е основано вероятно през 14 век под името Витовска Воля. Сегашното си име получава през 19 век.

На 8 юни 1532 г. придобива статут на град. Консковоля изпълнява функциите на средище на търговията с хранителни продукти, там функционират и няколко текстилни фабрики. Много хора от различни краища на Полша се преселват в града. Има и много имигранти от Саксония.

Оттогава историята на Консковоля съвпада с историята на региона. След третото разделяне на Полша през 1795 г. градът е анексиран от Австрия. През 1809 г. става част от Варшавското княжество, а през 1815 г. влиза в състава на Полското царство. След Януарското въстание през 1870 г. градските права на Консковола са преустановени и то е село. По време на Руската революция от 1905 г. там са организирани много демонстрации и стачки от солидарност. През 1918 г. Консковоля отново става част от Полша.

С началото на Втората световна война, на 15 септември 1939 г. германски войници превземат Консковоля и я окупират. В хода на войната германците създават лагер за военнопленници, който не след дълго е закрит, но е изграден концентрационен лагер, който функционира до 1943 г. Лагеристите работят за германците в чифлици и участват в пътно-строителни работи.

В Консковоля е сформирано гето, в което са депортирани евреи, включително от Словакия. На 8 май 1942 г. германците провеждат акция, в която много евреи са събрани и депортирани в концентрационния лагер „Собибор“. През октомври 1942 г. концлагеристите са убити. Германските войници от 101-р батальон завеждат 800-1000 евреи, сред които има жени и деца, в близката гора, и провеждат масово клане. Оцелелите лагеристи са отведени в друг лагер.

С настъпването на антифашистките сили през лятото на 1944 г. германците планират да изгорят града. На 25 юли 1944 г. немските окупатори влизат в бой с полската Армия Крайова, подкрепени от партизанските отряди на Батальони Хлопски. С пристигането на войниците от Червената армия на СССР обединените антифашистки бойци осигуряват освобождението на селището.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Едни от най-важните културни забележителности са католическата църква, възстановена ок. 1670 г. по проект на Тилман ван Гамерен, където се намират семейните гробища на родовете Опалински и Любомирски. Има още една стара католическа църква, построена през 1613 г. в ренесансовия стил на Люблин. Тази църква и една църква в град Долни Кажимеж са едни от най-добрите представители на този архитектурен стил. Има и останки от лутеранско гробище.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

В литературата[редактиране | редактиране на кода]

Известният полски писател Хенрик Сенкевич пише в книгата си С огън и меч следното:

- „(...) Много лоша бира също в тая Консковола, отбеляза г-н Заглоба (...)“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]