Константин Марков (журналист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Константин Марков.

Константин Марков
телевизионен журналист
Роден
Починал
София, България

Националност Флаг на България България
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Професия журналист, писател
Семейство
Деца

Мартин Марков

Нора Маркова

Константин Спиридонов Марков е български журналист, писател, автор и водещ на предавания в програмата на Българска национална телевизия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Константин Марков е роден в град Червен бряг в 1945 г. Внук е на основателя на града – Марко Марков. Завършва Икономическия техникум в Червен бряг. В юношеските си години се занимава с волейбол, носител е на 3-годишни награди за най-добър волейболист в Плевенски окръг. Висшето си образование Марков завършва в Софийски университет „Климент Охридски“, специалност Физика. Има следдипломна квалификация по Телевизионна журналистика и Икономика.

Константин Марков работи като телевизионен журналист в БНТ в периода 1973 – 2012 г. Автор и водещ е на предаванията „Социален коментар“, „Здраве“, „Здравно осигуряване“, „Зала – 3“. Автор и водещ е на първото свободно журналистическо предаване в прайм-тайма – „Добре дошли“. Носител е на годишната награда на Лекарския съюз. Автор е на книгата „Пчела в рапана“.

Женен е, с 2 деца. Синът му Мартин е художник в рекламния бизнес. Дъщеря му Нора е доктор на науките от Оксфорд и експерт към ООН.

След продължително боледуване, Константин Марков почива на 5 януари 2017 г. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]