Контуойто

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Контуойто
65.6° с. ш. -110.6167° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениетеритория Нунавут
Координати65°39′ с. ш. 110°43′ з. д. / 65.65° с. ш. 110.716667° з. д.
Притоцирека Контуойто
Оттокрека Бърнсайд
Дължина110 km
Ширина13 km
Площ957 km2
Надм. височина564 m
Населени местаЛупин

Езерото Контуойто (на английски: Contwoyto Lake) е 10-о по големина езеро в канадската територия Нунавут. Площта му, заедно с островите в него е 957 км2[1], която му отрежда 46-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 933 км2[1]. Надморската височина на водата е 564 м[1].

Езерото се намира в западната част на канадската територия Нунавут, на 290 км източно от залива Мактавиш Арм на Голямото Мече езеро и на 257 км северно от залива Маклауд на Голямото Робско езеро. Дължината му от северозапад на югоизток е 110 км, а максималната му ширина – 13 км.

Контуойто има изключително силно разчленена брегова линия, с множество заливи, полуострови, протоци и острови с обща площ от 24 км2.

В югоизточния му ъгъл се влива река Контуойто, а от най-северната му част изтича река Бърнсайд, вливаща се в залива Батърст на Северния ледовит океан.

Край западния и северозападния бряг на езерото има две функциониращи уранови мини – Лупин.

Контуойто е открито от Самюъл Хиърн, служител на компанията „Хъдсън Бей“, занимаваща се с търговия на ценни животински кожи през юни 1771 г.[2] по време на похода му към устието на река Копърмайн.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Contwoyto Lake в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​