Тулемалу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тулемалу
62.9667° с. ш. -99.4167° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениетеритория Нунавут
Координати62°58′ с. ш. 99°25′ з. д. / 62.966667° с. ш. 99.416667° з. д.
Оттокрека Кунуак
Дължина49 km
Ширина25 km
Площ668 km2
Надм. височина279 m

Езерото Тулемалу (на английски: Tulemalu Lake) е 12-о по големина езеро в канадската територия Нунавут. Площта му, заедно с островите в него е 668 км2[1], която му отрежда 64-то място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 662 км2[1]. Надморската височина на водата е 279 м[1].

Карта на езерото Тулемалу

Езерото се намира в югозападната част на канадската територия Нунавут, на 53 км югоизточно от езерото Дубонт и на 33 км северозападно от езерото Яткайед. Дължината му от североизток на югозапад е 49 км, а максималната му ширина – 25 км.

Тулемалу, за разрика от повечето канадски езера има слабо разчленена брегова линия, без характерните заливи, полуострови, протоци и острови. Площта на островите в него е едва 6 км2.

В езерото се вливат няколко малки реки и изтича само една от северния му ъгъл – река Кунуак, която се влива от юг в езерото Тебесджуак.

През краткия летен сезон езерото се посещава от стотици от любители на лова и риболова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Тулемалу“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​