Саут Хеник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Саут Хеник
61.5° с. ш. -97.3333° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениетеритория Нунавут
Координати61°30′ с. ш. 97°25′ з. д. / 61.5° с. ш. 97.416667° з. д.
Притоциот езерото Норт Хеник
Оттокрека Та Ан
Дължина66 km
Ширина15 km
Площ513 km2
Надм. височина184 m
Водосб. басейн7140 km2

Езерото Саут Хеник (на английски: South Henik Lake) е 20-о по големина езеро в канадската територия Нунавут. Площта му е 513 км2[1], която му отрежда 91-во място сред езерата на Канада. В езерото, за разлика от повечето канадски езера няма острови[1]. Надморската височина на водата е 184 м[1].

Езерото се намира в югозападната част на канадската територия Нунавут, на 85 км южно от езерото Яткайед и на 102 км североизточно от езерото Нюелтин. Дължината му от север на юг е 66 км, а максималната му ширина – 15 км.

Саут хеник има сравнително слабо разчленена брегова линия, без характерните за канадските езера заливи, полуострови, протоци и острови. В южната му част от изток се вклиняват два големи полуострова, които разделят езерото на една голяма и две малки южни части.

Площта на водосборния му басейн е 7140 км2, като от север, от езерото Норт Хеник (245 км2) идва къса река (проток, канал), а от най-южния му край изтича къса (4 км) река, която сливайки се с река Коняк образува река Та Ан. Тя, след като премине последователно през езерата Роузблейд, Таолинтоа и Хайд се влива в западната част на Хъдсъновия залив.

През краткия летен сезон езерото се посещава от стотици от любители на лова и риболова.

Езерото е открито от Самюъл Хиърн, служител на компанията „Хъдсън Бей“, занимаваща се с търговия на ценни животински кожи през 1770 г[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Саут-Хеник“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​