Бейкър (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Бейкър.

Бейкър
Изглед от езорото със селището Бейкър Лейк
Изглед от езорото със селището Бейкър Лейк
64.15° с. ш. -95.2667° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениетеритория Нунавут
Координати64°09′ с. ш. 95°16′ з. д. / 64.15° с. ш. 95.266667° з. д.
Притоциреки Телон и Казан
Оттокв залива Честърфийлд
Дължина96 km
Ширина28 km
Площ1887 km2
Надм. височина2 m
Населени местаБейкър Лейк
Бейкър в Общомедия

Езерото Бейкър (на английски: Baker Lake) е 5-о по големина езеро в канадската територия Нунавут. Площта му, заедно с островите в него е 1887 км2[1], която му отрежда 23-то място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 1783 км2[1]. Надморската височина на водата е 2 м[1].

Сателитна снимка на езерото Бейкър

Езерото се намира в югозападната част на канадската територия Нунавут, на 200 км западно от Хъдсъновия залив. Дължината му от запад на изток е 96 км, а максималната му ширина от север на юг – 28 км.

Бейкър, за разлика от повечето канадски езера има слабо разчленена брегова линия, без характерните заливи, полуострови, протоци и острови. В южната и особено в източната му част има няколко по-големи острови (Саглик, Арлук, Николс, Кристофър, Боуъл и др.), като общата площ на островите в него възлиза на 104 км2.

В езерото се вливат две големи реки – Телон от северозапад и Казан от юг, а в източната му част, чрез два протока (канала) Северен и Южен Бейкър се оттича в залива Честърфийлд, западно от Хъдсъновия залив.

На северозападния бряг на езерото, в близост до устието на река Телон се намира малкото селище Бейкър Лейк, в близост до което има сезонно летище използвано през краткия летен сезон от стотици от любители на лова и риболова в района. Селището Бейкър Лейк е географският център на Канада.

Източният вход на езерото е открито през 1761 г. от британска морска правителствена експедиция, търсеща т.нар. „Северозападен проход“. Тридесет години по-късно, през 1790 г. друга британска морска експедиция, открива цялото езеро и устието на вливащата се в северозападния му ъгъл река Телон[2].

За първи път езерото Бейкър е изследвано и точно картографирано през 1893 г. от канадския геолог и картограф Джоузеф Тирел[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бейкер (озеро, Нунавут)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​