Корнелиу Баба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Корнелиу Баба
румънски живописец

Роден
Починал
Букурещ, Румъния

Националност  Румъния
Професия художник, илюстратор
Семейство
Баща Георги Баба

Подпис Corneliu Baba - Semnatura.jpg
Уебсайт www.corneliu-baba.org
Корнелиу Баба в Общомедия

Корнелиу Баба (на румънски: Corneliu Baba) (18 ноември 1906, Крайова, Румъния – 28 декември 1997) е румънски живописец и график, илюстратор на книги, народен художник на Румъния, член кореспондент на Румънската и Германската академия на науките, почетен член на Академията на науките на СССР. Създава портрети, тематични картини, илюстративна графика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Учи първоначално при баща си художника Георги Баба, а след това за кратко – във Факултета по изящни изкуства в Букурещ, но не завършва. Първата си изложба прави през 1934 г. Тя му дава възможност да продължи обучението си по изящни изкуства в Яш (1934 – 1938). През 1939 г. започва да преподава като асистент в същия факултет, а през 1946 г. става професор.

През 1948 г., след дебюта му в салон в Букурещ, е арестуван и хвърлен в затвора в Яш, а през следващата година без обяснение е уволнен от работа и е изпратен в Букурещ. Въпреки трудните отношения с комунистическото правителство на Румъния, което го счита за формалист, той успява да направи кариера като илюстратор на книга и художник. През 1955 г. му е позволено да отиде в СССР. През същата година печели златен медал на Международната изложба във Варшава. През 1956 г. 3 от неговите картини са изложени на биенале във Венеция.

През 1958 г. Корнелиу Баба е назначен за професор в Института за изящни изкуства в Букурещ. Всяка година участва с изложби по целия свят. В 1964 г. е организирана негова самостоятелна изложба в Брюксел, а през 1970 г. – в Ню Йорк. През 1963 г. става член-кореспондент на Румънската академия. Въпреки че е много известен в Румъния и в по-малка степен в социалистическите страни от Източна Европа, той никога не успява да постигне голяма популярност на Запад.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Той работи в традициите на реализма, използвайки техниките на старите майстори. Въпреки това в работата си има значително влияние от експресионизма, модернизма дори импресионизма. Авторът смята, че е имал особено силно влияние от Ел Греко, Рембранд и Гоя. Не се вписва в рамките на официалния социалистическия реализъм, поради което властите непрекъснато го критикуват за формализъм.

Почти всички работи на Корнелиу Баба са в Румъния, изложени във всички арт музеи в страната.

  • „Почивка в полето“ – 1954 г.
  • „Колекционерът К. Х. Замбакчиян“ – 1957 г.
  • „Селяни“ – 1958 г.
  • „Стоманолеяри“ – 1960 г.

Илюстрира повестта на „Митря Кокор“ Михаил Садовяну (въглен, 1953).

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Кузьмина М. Корнелиу Баба. М. 1960.
  • Corneliu Baba. Album. Bucureşti, 1965.
  • Элиасберг Н. Корнелиу Баба. М.: Изобразительное искусство, 1975.