Космос 1267

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Космос 1267
Salyut program insignia.jpg
TKS spacecraft drawing.png
Космически кораб ТКС
Характеристика на станцията
Запуск 25 април 1981
Космодрум Байконур
Обратно навлизане 29 юли 1982
Сегашно състояние свалена
Маса ~ 19 000 kg
Перигей 335 km
Апогей 377 km
Орбитална инклинация 51,6 градуса
Орбитален период 89 минути
Дни в орбита 452 дни
Брой на орбитите 7300
Конфигурация
Salyut 7 and Cosmos 1686 drawing.png

Kосмос 1267 е безпилотен космически кораб от типа „TСK“, втори от серията и първи по посока на съветската орбитална станция Салют-6. Той е част от експериментите за разширяване на научното пространство на станцията.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Корабът е с тегло около 19 тона и е разработен за снабдяване на космическите станции. Разчетен е и за превоз на хора, но това не е осъществявано практически. Състои се от функционално-товарен блок и възвръщаем апарат.

Полет[редактиране | редактиране на кода]

Корабът стартира на 25 април 1981 г. с помощта на ракетата-носител Протон от космодрума Байконур. Следва автономен полет с продължителност 57 денонощия и се скачва със станцията на 19 юни и летят заедно до 29 юли 1982 г. Тогава е извършен контролиран спуск от космоса на целия комплекс Салют-6 – Космос-1267 в плътните слоеве на атмосферата над Тихия океан. На 24 май 1982 г. става отделянето на възвръщаемия апарат на модула, който каца около 2 денонощия по-късно на територията на СССР.

Мисия[редактиране | редактиране на кода]

Реално корабът не е използван от космонавти, защото последният екипаж е напуснал станцията почти 1 месец по-рано. Но дори и така това е важен тест по пътя за осъществяване на модулните орбитални космически станции. Освен проверката на летателните характеристики на кораба се доказва, че големите модули могат да бъдат автоматично скачени един към друг. Освен механична връзка се осъществява и връзка между електрическите системи на обектите. Чрез двигателите на Космос 1267 се прави и корекция на орбитата на комплекса, маневриране и контрол от Земята. Единствено не може да се направи обмен на гориво, тъй като предния скачващ възел на станцията Салют-6 не е оборудван с необходимите горивни линии.

Източници[редактиране | редактиране на кода]