Направо към съдържанието

Кралска институция на Великобритания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кралска институция на Великобритания
Карта Местоположение в Уестминстър
Информация
Основана1799 г.
Сайтwww.rigb.org
Кралска институция на Великобритания в Общомедия

Кралската институция на Великобритания (на английски: Royal Institution of Great Britain), наричана също Кралски институт на Великобритания, е организация, посветена на образованието и науката, със седалище в Лондон.

Основан е през 1799 г. [1]от водещи британски учени на онова време, сред които Хенри Кавендиш и първия му президент Джордж Финч, с цел разпространяване на знанието и подпомагане на всеобщото представяне, полезни механични изобретения и подобрения; и за преподаването чрез философски лекции и експерименти на приложенията на науката за обикновените цели на живота.

Голяма част от първоначалното финансиране и самото предложение за създаването на Кралския институт е дело на Обществото за подобряване на състоянието и увеличаване на доволството на бедните под опеката на филантропа сър Томас Бърнард и учения сър Бенджамин Томпсън, граф на Ръмфорд.

Седалището на института е установено в Централен Лондон, на „Албемарл Стрийт“, където е и до днес. Организацията получава Кралска харта (удостоверяваща нейната легитимност пред монарха) през 1800 г.

През цялата си история, институцията поддържа обществената ангажираност с наука чрез програма от лекции, много от които продължават и днес. Най-известните от тях са коледните лекции, започнати от Майкъл Фарадей през 1825 г.[1][2]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Ал-Халили, Джим. Красива наука. Светът според физиката. София, Дамян Яков, 2021. ISBN 978-954-527-660-6. с. 95.
  2. About the CHRISTMAS LECTURES // rigb.org. Посетен на 5 февруари 2022. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]