Хенри Кавендиш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хенри Кавендиш
Henry Cavendish
английски химик и физик

Роден
Починал
Националност Флаг на Великобритания Великобритания
Научна дейност
Образование Кеймбриджки университет
Известен с Откритието на водорода
Хенри Кавендиш в Общомедия

Хенри Кавендиш (на английски: Henry Cavendish) е английски учен, работил в областта на физиката и химията и член на Лондонското кралско научно общество. Известен е най-вече с откритието на водорода, който той нарича „запалим въздух“. По-късно Антоан Лавоазие повтаря неговия опит и дава името на елемента.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 10 октомври 1731 г. в Ница, където семейството му се намира по това време. Баща му е лорд Чарлс Кавендиш, девонширски херцог, а майка му лейди Ан Грей. Започва да учи в Кеймбриджкия университет през 1749 г., но през 1753 го напуска преди да е завършил. Той наследява огромно състояние, което използва почти изцяло за своите научни експерименти.

Освен откритието на водорода, Кавендиш има и други постижения — отделя в чист вид въглероден диоксид и водород, установява състава на въздуха като смес от кислород и азот, пресмята масата и средната плътност на Земята, както и универсалната гравитационна константа.[1]

Известен е с изключителната си благотворителна дейност. Той е много стеснителен и изглежда като странен чудак в очите на повечето хора, които го познават. Избягва контакта с жени.[2] Много от неговите открития и експерименти не са публикувани и стават известни едва през XIX век след като Джеймс Кларк Максуел започва да изучава подробно архивите на Хенри Кавендиш.

Ученият умира в Лондон на 24 февруари 1810 г.

Книги онлайн[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]