Красимира Медарова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Красимира Медарова
българска юристка
Родена

Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Право
Образование Софийски университет
Работила в Софийски районен съд (1992-1998)
Софийски градски съд (1998-2006)
Софийски апелативен съд (от 2006)

Красимира Георгиева Медарова е българска юристка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Юридическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Завършва Право в Софийския университет. Работи по специалността си, като съдия има стаж над 20 години: в Софийския районен съд (1992-1998), в Софийския градски съд (1998-2006) и в Софийския апелативен съд – от 2006 г.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Избрана е от квотата на ГЕРБ за председател на Централната избирателна комисия през април 2011 г.[1]. Напуска поста през март 2014 година поради промени в Изборния кодекс и в свързания Закон за съдебната власт, забраняващ действащи съдии да са членове на ЦИК.

Президентът Росен Плевнелиев с указ от 8 август 2014 година я назначава за министър без портфейл за организация на изборния процес в служебното правителство на Георги Близнашки[2]. Само 2 дни по-късно, в неделя, тя заявява в отворено писмо до медиите, че се оттегля от поста. Причината е, че нейното назначение е предизвикало недоволството на Реформаторския блок, организацията „Протестна мрежа“[3] и др. заради критики, че като председател на ЦИК „е взела решения, обслужващи“ ГЕРБ[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Право“         Портал „Право          Портал „България“         Портал „България